Yritystukityöryhmän jäsenten välillä on käynnissä kova sanaharkka sosiaalisessa mediassa erityisesti työryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen (kesk.) ja varajäsenen Antero Vartian (vihr.) välillä.

–Minua vaivaa, että yritystukia ei leikattu. Enemmän vaivaa se, että poliitikot ajattelevat saavansa kansantalouden kannalta hyviä ohjeita tahoilta, joiden tehtävä on ajaa yksittäisten tahojen etua. Eniten vaivaa se, että tällä menolla seuraavasta lamasta tulee kohtuuttoman raju, Vartia kommentoi Twitterissä.

Hän jakoi Twitterissä myös linkin MTV:n Huomenta Suomi –ohjelmaan, jossa keskusteli perjantaina yritystuista työryhmässä niin ikään istuneen Kaj Turusen (sin.) kanssa.

Vartia kertoo ohjelmassa, että vihreät oli ainoa ryhmä, joka halusi leikata. Turunen sanoo, että muutkin halusivat leikkauksia, mutta yksimielisyyteen ei päästy siitä, mistä otetaan.

Pekkarinen vastasi Vartialle suorin sanoin.

–On se raskasta kun noin valistunut joutuu keskustelemaan meidän tavallisten kanssa. Ylemmyytesi on häikäisevä. Huomasit kuinka "masentunut" muu työryhmä oli, kun sinua kohdeltiin samoin kuin kaikkia muita varajäseniä. Kaikki muut noudattivat yhteisiä pelisääntöjä, sinä et, hän tviittasi.

Vartia toteaa myöhemmin, ettei arvostellut Pekkarista siitä, että tämä pyysi varajäseniä poistumaan työryhmän päätöskokouksesta, vaan työryhmän työstä.

–Näin on mahdoton tehdä päätöksiä, hän sanoo.

Vartia kertoi aikaisemmin Kauppalehdelle, että ”puheenjohtaja laittoi päätöskokouksesta varajäsenet pihalle. Kokoukseen jäivät kuitenkin EK, SY, SAK, MTK ja Metsäteollisuus.”

Vartia kysyy Pekkariselta lisäksi Twitterissä, miksi yritystyöryhmän muodostamia kriteerejä tukien arvioimiseksi ei käytetty.

–Yritystukityöryhmä sai aikaiseksi kriteerit, joiden pohjalta yritystukia arvioidaan. Tukia ei työryhmässä arvioitu näiden kriteerien pohjalta. Ei myöskään puhuttu, koska niin tehtäisiin. Osaisitko sanoa, millainen merkitys on kriteereillä, joita ei käytetä?

Pekkarinen kertoi lauantaina tiedotteessaan esittäneensä yritystukityöryhmälle, että fossiilisen energian veronpalautuksista tulisi luopua kokonaan.

–Tämä tekisi oikeutta myös pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka nyt maksavat kallista sähköveroa saamatta lainkaan veronpalautusta suurten tapaan. Samaa periaatetta noudattaen esitin uudistusta myös maatalouden käyttämän energian verotukseen. En saanut esitykselle riittävää kannatusta työryhmässä, hän kommentoi.

Pekkarisen mukaan nykyinen teollisuuden energiaverojärjestelmä on vailla mitään perusteluja.

–Fossiilisen energian käytöstä palkitaan, uusiutuvan käytöstä ei juurikaan. Hallituksen kehysriiheltä toivoisi rohkeutta tämän muutoksen tekemiseen.

Lue lisää:

Ministerin yllättävä jääviyseste yritystukiryhmässä – Ex-kansliapäällikkö Ylellä: ”Uskoo ken tahtoo”

Antero Vartia avautuu Pekkarisen yritystukityöryhmästä: ”Varajäsenet pihalle – EK ja SAK jäivät”

Etujärjestöt torppasivat kaikki yritystukien leikkaukset? Mauri Pekkarinen ärähtää kriitikoille

Etukäteen haukuttu yritystukiuudistus kaatuu – Pekkarinen Ylelle: ”Ei löytynyt riittävää yhteistä näkemystä”