Hallitus ei voi sivuuttaa pääkaupunkiseudun yhteistä lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta, katsoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) blogissaan. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten mukaan uudistusta ei tule hyväksyä esitetyssä muodossa.

Jo aiemmin julkistettu lausuntoesitys hyväksyttiin tiistaina pääkaupunkiseudun poikkeuksellisessa yhteiskokouksessa, joka järjestettiin uudistuksen takia.

Vapaavuori kannustaa hallituspuolueita toimimaan ja kaatamaan ”historiallisen huonon uudistuksen”. Hän syyttää hallitusta siitä, ettei se aiemmin ole kuullut kaupungeilta saamaansa toistuvaa kritiikkiä. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on antanut yli 20 lausuntoa ja lisäksi kompromissiesityksiä.

–Itse asiassa näihin vakavalla mielellä esitettyihin huoliin ei pääsääntöisesti ole edes pyritty antamaan vastauksia. Samoin on käynyt lukuisien muiden asiantuntijoiden esittämälle kritiikille – kaupunkitutkijoista HUS:iin, suurista kaupungeista Raimo Sailakseen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Helsingin valtuuston, kuuden suurimman kaupungin ja 21 suurimman kaupungin yhteiset kannanotot on ohitettu olankohautuksin, Vapaavuori syyttää Puheenvuoro-blogissaan.

Vapaavuoren mukaan hallitus pyrkii ”vaitiolollaan vaientamaan itselleen kiusallisen keskustelun”.

–Jos keskusteluun on ylipäänsä osallistuttu, silloinkin on arvioitu uudistusta vastustavien motiiveja – rimanalitus, johon syyllistytään yleensä, kun asialliset argumentit loppuvat – tai lauottu perustelemattomia latteuksia ”koko maan edusta” tai että ”uudistusta on yritetty jo 15 vuotta”. Tällainen toiminta ei ole kunniaksi demokratian mallimaaksi julistautuneelle Suomelle.

Vapaavuoren mielestä ”koko pääkaupunkiseutua ei noin vain voi viilata linssiin”, eikä hallituksen mallia voi korjata pienin muutoksin, sillä se on toimintalogiikaltaan ”modernille maailmalle vieras”. Hän muistuttaa, että kyse on historiallisen suuresta hallintoremontista, jota ”hallitus yrittää runnoa läpi erittäin pienellä eduskuntaenemmistöllä, hirvittävällä kiireellä ja korviahuumaavassa hiljaisuudessa, vastoin jyrkkää ja laajaa yhteiskunnallista kritiikkiä”.

–Koko pääkaupunkiseudun 1,2 miljoonaa ihmistä edustavien valtuustojen jymäkkää lausuntoa ei kuitenkaan voi edes Sipilän-Orpon-Terhon hallitus sivuuttaa. Näen kuitenkin jo sieluni silmin, miten hallitus pyrkii tästä pyristelemään irti. En yllättyisi lainkaan, jos hallitus nyt askartelisi Uudellemaalle jonkinlaisia siirtymäaikatarjouksia, valinnanvapauskokeiluihin liittyviä karkkirahoja tai joitain muita näennäisvastaantuloja. Pääkaupunkiseutua ei kuitenkaan voi tällaisilla silmänkääntötempuilla ostaa uudistuksen kelkkaan.