Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ja sote-uudistuksesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ovat ajautuneet sanasotaan sote-uudistuksesta.

Saarikko sanoi tiistaina Helsingin Sanomille toivovansa, että Vapaavuori käyttäisi energiaansa kaupungin asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen eikä maakunta- ja sote-uudistuksen vastustamiseen.

Ministeri viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maakunnittaisiin tilastoihin, joiden mukaan Uudenmaan 26 kunnassa muun muassa asunnottomuus ja toimeentulotuen tarve poikkeavat merkittävästi ylöspäin maan keskiarvosta.–Jos olisin Helsingin keskeinen päättäjä, käyttäisin kaiken energiani ratkoakseni esimerkiksi syrjäytyneiden nuorten ongelmia. Ne ovat juuri niitä, jotka ylittävät sote-palveluiden ja kaupunkien vastuulle jäävän hallinnon rajat, hän sanoo.

Vapaavuori vastaa Saarikolle tylyin sanoin Twitterissä.

–Saarikko puhuu itsensä pussiin: syyttää Helsinkiä niistä erityispiirteistä, jotka auliisti tunnustamme ja jotka meille on perustelu tarkastella metropolialuetta erityistapauksena. Voi kiesus sentään, tällaisellako argumentaatiolla tätä ajetaan.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina yksimielisesti lausunnon, jonka mukaan sote- ja maakuntauudistus pitäisi perua.

Helsingin kaupunginhallituksen mukaan sote-uudistus ei huomioi Helsingin erityistä asemaa maan pääkaupunkina, pääkaupungin ja metropolialueen ja muiden suurten kaupunkiseutujen erityispiirteitä eikä metropolialueen tai kaupunkiseutujen merkitystä Suomelle ja sen taloudelle.

Vasemmistoliiton helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja puolueen varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo suosittelee ministeriä lukemaan lausunnon huolella.

– Ylimielisyyden sijaan kannattaa lukea Helsingin lausunto huolella. Valtuustosta ehdoton enemmistö yli puoluerajojen on hallituksen mallin kaatamisen puolella, hän tviittaa.

Sote- ja maakuntauudistuksen kannatus rakoilee hallituspuolueiden riveissä. Viime päivinä äänestyskantansa on asettanut kysymysmerkin alle yksi uusi kansanedustaja sekä kokoomuksesta että keskustasta.

Toistaiseksi ainoa hallituspuolueiden kansanedustaja, joka on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan, on kokoomuksen Elina Lepomäki. Aiempien epäilijöiden lisäksi Wille Rydman (kok.) ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ilmoittavat nyt, että eivät vielä tiedä, äänestävätkö hallituksen esitysten puolesta vai niitä vastaan.

Kokoomuksen Rydman oli mukana, kun Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina sote-uudistuksen perumista vaativan lausunnon.

Merkittäviä sote-epäilyksiä ovat aiemmin tuoneet julki myös kokoomuksen Hjallis Harkimo, Harri Jaskari sekä Susanna Koski. Hallituksella on eduskunnassa vain 105 edustajan enemmistö, joten pienikin kapinaliike saattaa sote-uudistuksen toteutumisen vaaraan.

Lue lisää:

Hallitusrivit rakoilevat: Kaksi uutta sote-epäilijää

Helsingin kaupunginhallitus tyrmäsi soten – myös kokoomuslaiset äänestivät vastaan

”Soten kaataminen olisi hyppy pimeään” – Tutkija: Näin asiat etenisivät, jos Juha Sipilä hajottaisi hallituksen