Helsingin pormestari, entinen ministeri Jan Vapaavuori (kok.) linjaa Puheenvuoron blogissaan yksiselitteisesti, että kokoomus ei voi jatkaa samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa näiden puheenjohtajavalintojen jälkeen.

–Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei. Vastuullisen päättäjän tehtävä on kuitenkin suunnitella arvolähtöistenkin ratkaisujen jatkoaskeleet tavalla, joka minimoi turhan kaaoksen. Kokoomus ei perussuomalaisten eilisten valintojen jälkeen voi jatkaa samassa hallituksessa heidän kanssaan, hän toteaa.

Hän korostaa, että Suomessa puolueet ovat perinteisesti olleet pragmaattisempia kuin maailmalla keskimäärin, ja käytännössä kaikki ovat mahtuneet kaikkien kanssa samaan hallitukseen.

–Kokoomukselle on kelvannut vasemmistoliitto ja vasemmistoliitolle on kelvannut kokoomus, Vapaavuori huomauttaa.

Samalla hän korostaa, että demokratiassa ja oikeusvaltiossa on arvoja, jotka eivät ole jokapäiväisiä neuvottelukysymyksiä.

–Arvoja, joita ei välttämättä tarvitse kirjata mihinkään. Hiljaisia pelisääntöjä, jotka kuuluvat erottamattomasti osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Asioita, jotka löytää pohtimalla ihmisyyttä ja oikeutta olla yhteisön jäsen, ei tutkimalla hallitusohjelmia tai perustuslakia. Valta-asetelmat tulevat ja menevät, samoin niihin liittyvät taktiset kuviot. Arvot ovat pysyvämpiä. Maailmalla tapahtuu näinä aikoina kaikenlaista. Siksi liberaalia demokratiaa ja valistunutta länsimaista ihmiskäsitystä pitää puolustaa juuri nyt. Ellei nyt, niin koska sitten?

Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on linjannut, että kokoomus voi olla vain sellaisessa hallituksessa, joka nojautuu kestäviin ja hyviin länsimaisiin arvoihin. Lisäksi kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen on arvioinut, ettei kokoomus sovi samaan hallitukseen ”Halla-ahon perussuomalaisten” kanssa.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi kokoomuslaisille linjapuheessaan puoluekokouksessa.

–Kokoomus ajaa mielestäni itseään ja hallitusta hankalaan nurkkaan, josta on pian vaikea päästä ulos kasvojaan menettämättä. Kuten sanottua, ongelma tuntuu tässä tapauksessa olevan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien henkilöissä, eikä niinkään poliittisessa linjassa. Poliittinen linjammehan on kirjoissa ja kansissa, eikä se ole mihinkään muuttunut.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat huomenna maanantaina pohtimaan tilannetta.

Lue lisää:

Halla-aholta tyly vastaus Orpolle linjapuheessa: ”Kokoomus ajaa itseään nurkkaan”

Taas ulostulo kokoomuksesta: ”Emme sovi samaan hallitukseen Halla-ahon kanssa”

Juha Sipilä: ”Huomenna on johtopäätösten aika”