Hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan kapinoiva Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvosteli kovin sanoin omaa puoluettaan Ylen A-studiossa. Vapaavuoren mielestä uudistus on yhä lähempänä kaatumistaan.

Hän huomautti istuneensa itsekin monta vuotta perustuslakivaliokunnassa, jolta tuli viime viikolla kriittinen lausunto. Vapaavuori muistutti, että valtiovarainvaliokunnalta tuli jo aiemmin ”murskaava lausunto”, joka on jäänyt julkisuudessa vähemmälle huomiolle. Tilanne on nyt Vapaavuoren mieleen, sillä uudistus horjuu hänen mielestään entistä pahemmin.

–Se vielä jotenkuten roikkuu ilmassa, mutta kyllä tämä nyt hyvältä näyttää, hän sanoi maanantai-iltana televisiossa.

Vapaavuoren mielestä hallitus yrittää runtata läpi niukalla enemmistöllä uudistuksen, ”johon oikeastaan kukaan muu ei usko”.

–Eihän tähän usko enää kukaan, kuin ehkä muutama siellä hallituksessa, enkä ole heistäkään ihan varma. Kyllä tämä on yhä lähempänä kaatumistaan.

Kokoomukselta odotetaan vielä virallista sote-kantaa perustuslakivaliokunnan antaman lausunnon jälkeen. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) rauhoitteli tilannetta tuoreeltaan, mutta totesi samaan aikaan, että poliittisten johtopäätösten aika on myöhemmin. Kokoomukselle tärkeästä valinnanvapauslausunnosta tuli lopulta lievempi kuin kokoomus pelkäsi, mutta valiokunta toivoi silti olennaista lykkäystä vaiheistukseen ja tarkennuksia rahoituslakiin.

Vapaavuori ei ottanut ohjelmassa kantaa siihen, kuinka vaikeita kysymykset ovat kokoomukselle ja voiko kokoomus yhä olla mukana sotessa. Sen sijaan hän totesi kovasti hämmästelleensä puolueensa toimintaa.

–Minusta tuntuu, että kokoomus on tässä matkan varrella myynyt jo melkein kaikki periaatteensa, hän sanoi ja luetteli perään kokoomuksen periaatteita.

Hetkeä myöhemmin Vapaavuori palasi aiheeseen vielä kovemmin sanankääntein.

–Kaikki kokoomuksen keskeiset, pyhät periaatteet valtiontalouden vastuullisesta hoidosta, kestävyysvajeen nujertamisesta, kaupunkilaisen äänen kuuntelemisesta, vastuullisesta, huolellisesta lainvalmistelusta, hyvistä arvioinneista on myyty jo matkan varrella ja nyt tästä valinnanvapaudestakin uhkaa jäädä vain ihan pieniä murusia jäljelle, Vapaavuori sanoi toistaen samanlaisen luettelon kokoomuksen periaatteista.

Hallituksen rivit ovat rakoilleet etenkin kokoomuksessa, jonka kansanedustajista Susanna Koski ja Elina Lepomäki ovat ilmoittaneet äänestävänsä uudistusta vastaan eduskunnassa. Puolueesta eronnut Harry ”Hjallis” Harkimo pohtii vielä ratkaisuaan, mutta myös eduskuntaan palaava Paavo Väyrynen aikoo äänestää hallitusta vastaan. Lue lisää: Karmea uutinen hallitukselle, nyt menee tiukaksi – Ilkka: Susanna Koski äänestää sotea vastaan

Vapaavuoren mielestä kokoomuksessa ratkaisuaan pohtivat saavat ilman muuta nyt lisäkipinää. Vapaavuoren mukaan uudistukseen ”ei saa kokoomuslaista voitonmerkkiä edes vilkkaalla mielikuvituksella enää tämän jälkeen”.

Vapaavuori aikoo osallistua viikonloppuna puoluekokoukseen, niin kuin aina, huolimatta kovista sanoistaan. Hän arvelee, että kiusallista aihetta eli sotea vältettäisiin kokouksessa.

Vapaavuoren mielestä on luotu valtava illuusio siitä, että nykyinen sote olisi perustavalla tavalla rikki. Vapaavuoren mukaan ongelmia on, mutta ne eivät vaadi jättireformia. Jonojen purkaminen ja ongelmakunnat ovat hänen mielestään täsmäongelmia, joihin tarvitaan täsmäratkaisuja.

Vapaavuoren mukaan hallituksen ei olisi pitänyt lähteä tekemään jättimäistä uudistusta, vaan edetä pienin askelin. Hän syyttää, että soten aidot motiivit ovat ”osin valtapoliittisia ja osin mytologisia”.

Vapaavuori uskoo, että sote tulee eduskunnan käsittelyyn vasta syksyllä, jos ”pysyy hengissä”.