Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kokee käyvänsä taistelua Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Vapaavuori on kokoomuksen äänekkäin kriitikko sote-uudistukselle.

Kaavailtu sote-uudistus epäilyttää myös kokoomuksen kannattajia. Tuoreen Alma-gallupin mukaan sote-uudistusta kannattaa kokoomuksen kannattajista vain 28 prosenttia. Kaikkien suomalaisten keskuudessa osuus on 18 prosenttia.

Kokoomus on valtiovarainministeripuolueena mukana Sipilän hallituksessa.

–Minusta tämä on taistelu, joka on käytävä, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo saivat molemmat tilaisuuden perustella sote-kantansa Turun puoluekokouksessa. ”Sotettaako?”-otsikon alla kulkenut kohtaaminen oli puoluekokouksen yleisöhitti, joka keräsi koko salin täyteen kokoomuslaisia ja mediaa.

Salin ilmapiirissä oli selvä jännite. Oman vivahteensa siihen toi Orpon ja Vapaavuoren keskinäiset välit. Orpo ja Vapaavuori ovat kertoneet olevansa hyviä ystäviä ja kaksi vuotta sitten Vapaavuori tuki Orpon nousua kokoomuksen puheenjohtajaksi, kun tämä päätti haastaa tuolloisen puheenjohtajan Alexander Stubbin.

–Petteri, voit olla varma siitä, että ei ole erityisen kivaa olla kanssasi eri mieltä, Vapaavuori sanoo.

Tilaisuudessa sekä Orpo että Vapaavuori saivat molemmat mahdollisuuden perustella oman kantansa sote-uudistuksesta. Uusi Suomi kokosi kummankin keskeiset perusteet.

Petteri Orpo: ”Astetut tavoitteet ovat lähtökohtaisesti saavutettavissa”

Petteri Orpon mukaan nykyinen kuntien järjestämisvelvoitteeseen nojaava sote-järjestelmä on liian hajanainen, eikä hoitoon pääse.

–Ja kun hoitoketju alkaa tökkiä heti alkupäästä, niin silloin kustannukset kasvavat ja sairaudet pahenevat, Orpo toteaa.

Samalla Orpo kiinnittää huomion suomalaisten ikääntymiseen. Nykyisen väestöennusteen mukaan vuonna 2030 noin joka neljäs suomalainen, 26 prosenttia, on yli 65-vuotias. Osuus on nykyisin noin 20 prosenttia.

–Kun ikääntyminen 2020-luvulla todella alkaa kasvattamaan meidän sosiaali- ja terveyspalveluiden kysyntää ja tarvetta, niin meillä ei mitkään rahat riitä, jollemme me pysty tehostamaan hoitoa ja hoitoketjuja. Yksi sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita on hillitä sosiaali- ja terveyskustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2030 mennessä.

–Sote-uudistukselle asetetut tavoitteet ovat minusta lähtökohtaisesti saavutettavissa.

Orpo huomauttaa, että perustuslakivaliokunta on edellyttänyt, että mikäli sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään kuntia suuremmille alueille, niillä täytyy olla demokraattisesti valittu hallintoelin. Viime vaalikauden lopulla puolueiden keskenään luonnostelema kuntayhtymämalli kariutui juuri tähän vaatimukseen.

–Siltä pohjalta tämä hallitusohjelma rakennettiin. Kokoomukselle tärkeintä on, että sosiaali- ja terveyspalvelut uudistetaan, koska nykyinen järjestelmä ajaa päin seinää, Orpo kertoo.

–Me olimme hallitusneuvotteluissa kolmanneksi suurin puolue ja silloin sen valinnan edessä, menemmekö hallitukseen, joka tekee maakuntapohjaisen soten vai emme. Kaikissa vaihtoehdoissa olisi päädytty maakuntapohjaiseen malliin, mutta ilman kokoomusta malliin, joka olisi ollut vahvasti julkisen tuotannon betonoiva ja taatusti ilman valinnanvapautta. Siksi päätimme mennä mukaan.

Jan Vapaavuori: ”Emme ole ajamassa päin seinää”

–Me emme ole ajamassa päin seinää. Meillä on yksi maailman kustannustehokkaimmista järjestelmistä – yksi maailman parhaista. Siinä on myös puutteita. Meillä on pieniä kuntia, jotka eivät yksinkertaisesti selviä velvoitteistaan ja toisaalta hoitoon on vaikea päästä. Näitä asioita voidaan hoitaa muullakin tavalla kuin mylläämällä koko järjestelmä, Vapaavuori vastaa Orpolle.

Vapaavuori korostaa, että sote-uudistuksessa ei ole kyse mistä tahansa päivänpoliittisesta kiistasta taikka uudistuksesta.

–Kysymys on, kuten perustuslakivaliokunta sanoo, maan hallintohistorian suurimmasta ja laaja-alaisimmasta reformista. Ja kun näin on, siihen on suhtauduttava asianomaisella vakavuudella.

Hänen mukaansa hallituksen ajama, maakuntien harteille siirtyvä sote-järjestelmä vastaa heikosti nykyisiin haasteisiin sosiaalisesta syrjäytymisestä tai alueiden eriytymisestä.

–Tämän päivän syrjäytymisen vastainen taistelu on koulutuspolitiikka, asuntopolitiikkaa. Se on sotea ja montaa, montaa muuta, Vapaavuori sanoo.

Hän täsmentää, että juuri näihin kysymyksiin voidaan vastata parhaimmin kaupungeissa. Soten siirtäminen maakunnille, kun kunnat vastaavat yhä koulutus- ja asuntopolitiikasta ”ei helpota asiaa”, Helsingin pormestari katsoo.

–Jatkossa nämä tasot tulevat olemaan erittäin suuressa jännitteessä keskenään sekä sen takia, että molemmat ovat valtionosuuksista riippuvaisia, mutta myös sen takia, että ne molemmat kilpailevat valtion huomiosta. Lisäksi Vapaavuori näkee, että nyt käsillä olevaan sote- ja maakuntamalliin tulee uudistuksia, jotka voivat olla kokoomuslaisten näkökulmasta hankalia.

–Minusta on naiivia ajatella, että ensi vuoden hallitusohjelmaneuvotteluissa mahdollisesti nyt läpisaatavaan valinnanvapausmalliin ei tulisi muutoksia, jotka ovat meidän kannalta hankalia. Minusta on naiivia ajatella, etteikö maakunnille tulisi verotusoikeutta ennemmin tai myöhemmin.

Lue myös:

Petteri Orpo sote-kyselyn murskaluvuista: ”Niin hirveä hässäkkä – en ihmettele yhtään”

Kokoomuksen ryhmyri: Tästä syystä hallitus ei vie sote-notifikaatiota EU:n käsittelyyn

Juha Sipilä vakuuttaa vievänsä soten maaliin: ”Näemme vielä monta näytelmää”

Hallitukselle kylmää vettä niskaan – näissä tunnelmissa puoluekokoukset alkavat

Alma-tutkimus: Alle viidennes suomalaisista kannattaa sotea – kokoomukselle surkea luku

Kova ryöpytys Jan Vapaavuorelle: ”Voisi puhua jopa työtehtävien laiminlyönnistä”