Helsingin kaupunginvaltuusto pui ylimääräisessä kokouksessaan Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistusta, jota vastaan pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on ärhäkästi kapinoinut.

Pitkäksi povattu kokous on yhä kesken, mutta valtuuston odotetaan hyväksyvän kaupunginhallituksen esitys, jonka mukaan eduskunnan ei tule hyväksyä uudistusta. Kaupunginhallitus oli aiemmin tyrmäyksessään yksimielinen. Kokoomuksen valtuustoryhmä ilmoitti kokouksessa kannattavansa kaupunginhallituksen esittämää lausuntoa, samoin kuin vihreä valtuustoryhmä, joka on kokoomuksen jälkeen suurin Helsingin valtuustossa.

Kaupunginhallituksen esityksessä kritisoidaan sitä, ettei hallitus ole antanut kunnille mahdollisuutta arvioida uudistusta kokonaisuutena, vaikka yksittäisistä osakokonaisuuksista on annettu lausuntoja. Ylimääräinen kokous järjestettiin tämän puutteen paikkaamiseksi. Valtuusto ei ole aiemmin päässyt arvioimaan lakien kokonaisvaikutuksia ja kustannuksia.

Vapaavuori avasi kokouksen ja totesi, että ongelmallisinta uudistuksessa on uuden hallintorakenteen sementointi, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Hänen tiedetään uskovan uudistuksen kaatumiseen. Vapaavuori lietsoi valtuustoa yksimielisen päätöksen taakse.

–Mitä yhtenäisempiä olemme, sitä suurempi vaikutuksemme on. Tämä tarina on kaikkea muuta kuin taputeltu, Vapaavuori uhosi puheessaan.

– On selvää, että sotea tulee kehittää sen ongelmakohtien, kuten terveyskeskusjonojen ja pienimpien kuntien kantokyvyn osalta. Molempiin ongelmiin on kuitenkin paljon varmempia täsmäratkaisuja, kuin nyt esitetty, lähinnä satukirjoissa sovellettu ”laitetaan kaikki vinksinvonksin, tai ainakin heikunkeikun” -tyyli.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan uudistuksen tavoitteet eivät toteudu nykymallilla, joka ei tunnista kaupungistumista. Myös ripeä aikataulu nähdään riskinä.

–Uudistus ei ole Suomen pääkaupungin, helsinkiläisten tai uusmaalaisten näkökulmasta hyväksyttävä. Se ei myöskään huomioi muiden suurten kaupunkien erityispiirteitä, esityksessä todetaan.

–Uudistusta ei voida pitää olemassa olevaan tietoon perustuvana parhaana mahdollisena ratkaisuna. Vaikka uudistukseen on sinänsä panostettu runsaasti, ei sen peruuntuminen aiheuta yhtä merkittävää riskiä kuin sen toteuttaminen.

Vapaavuori paljastaa, että Helsinki teki tänä keväänä konkreettisen ehdotuksen hallitukselle. Sen mukaan yhden maakunnan sijaan Uudellemaalle perustettaisiin pks-maakunta ja Uudenmaan maakunta.

–Asiasta ei keskusteltu julkisuudessa jo sen takia, että halusimme antaa hallitukselle mahdollisuuden ottaa se omiin nimiinsä, Vapaavuori sanoo Twitterissä.

–Sote- ja maakuntauudistus on lähihistoriamme ylivoimaisesti merkittävin hallintoreformi. Sen vaikutukset ovat huomattavasti laajemmat ja peruuttamattomammat kun yleisesti mielletään. Kysymys on paljosta muustakin kuin sotesta.

Puheessaan Vapaavuori kuittaili myös puolueensa puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Petteri Orpolle.

– Huomasin valtiovarainministerin julkisesti arvioineen Helsingin, eli mitä ilmeisemmin minun, kriittisiä lausuntoja maakuntahallinnosta ja sanoneen, että ”pitää nähdä kehä ykköstä kauemmas”. En huomannut kenenkään leimanneen tätä vastakkainasetteluksi. Ministerille tiedoksi, että Kehä I on maan vilkkain liikenneväylä, ja että minäkin olen asunut puolet elämästäni sen pohjoispuolella, Vapaavuori sanoi.

Pääkaupunkiseudulle puuhataan myös Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuustojen yhteistä ”hätäkokousta” uudistuksen takia. Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) on kertonut, että valmistelut ovat käynnissä ja tavoitteena on pitää kokous vielä ennen helatorstaita.

Jo aiemmin Uudenmaan maakuntavaltuusto päätti kannanotosta, jossa maakuntamalli katsotaan vahingolliseksi. Lisäksi Vapaavuoren kokoama suurten kaupunkien C21-verkosto on ilmaissut huolensa uudistuksen talousriskeistä ja siitä, ettei kaupunkien roolia tunnisteta kasvun mahdollistajana. Suuria kaupunkeja huolestuttaa myös uudistukseen liittyvä epävarmuus ja näköalattomuus.

Valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg myönsi tiistaina Ylen Politiikkaradiossa, että uudistuksen toteuttamisesta löytyy varmasti korjattavaa. Sote-projektijohtaja Nerg tarkensi Twitterissä uskovansa uudistukseen, mutta ei kerrasta syntyvään ideaalimalliin. Hänen mukaansa mallia pitää korjata pala palalta kokemusten kautta.