Jan Vapaavuori piikitteli hallitusneuvottelujen organisaatiota kaupunkien unohtamisesta.

Hallitusneuvotteluja johtava Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vakuutteli torstai-iltana Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle, että aluepolitiikalla on tärkeä osa tulevan hallituksen ohjelmaa, eikä kaupunkeja unohdeta.

Vapaavuori ehti huolestua kaupunkipolitiikan unohtumisesta, koska hallitusneuvottelujen organisaatiokaaviossa ”Elinvoimainen Suomi” -nimisen työryhmän alaryhminä on vain liikenne- ja maatalousasioita.

”Hallitusneuvotteluissa ryhmällä Elinvoimainen Suomi on kaksi alaryhmää: liikenneverkot ja maatalous. Ehtiihän sen kaupunkipolitiikan sitten myöhemmin lisätä johonkin sivulauseeseen, näinkö?” Vapaavuori twiittasi, osoittaen piikkinsä suoraan Rinteelle.

Rinne pääsi vastaamaan Vapaavuorelle reilu tunti myöhemmin hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa. Neuvotteluissa vallitsee ”hyvä henki joukkueitten kesken”, Rinne sanoi. ”Asioita viedään eteenpäin.”

Rinteen mukaan uuden hallituksen aluepolitiikka lähtee liikkeelle siitä, että ”meillä on metropolialue, joka kilpailee selkeästi muiden eurooppalaisten pääkaupunkien kanssa”.

Metropolialue tarkoittaa pääkaupunkiseutua. ”Se tarvitsee yhteistyötä valtiovallan ja kaupunkialueen välillä”, Rinne sanoi täsmentämättä yhteistyön laatua sen tarkemmin. Hän muistutti kuitenkin myös maakuntakeskuksista sekä 55:stä pienemmästä kaupungista, joita kutsutaan hallinnossa seutukaupungeiksi.

Maan sisäinen muuttoliike ja osittain ongelmallisena pidetty nopea kaupungistuminen johtuu ensisijaisesti siitä, että seutukaupungit kuihtuvat isompien kaupunkien kustannuksella.

”Meillä on kasvukeskuksia, joissa tarvitaan omanlaistaan politiikkaa kaupunkien ja valtion yhteistoiminnassa, me tarvitaan seutukaupunkeja varten omaa politiikkaa, valtion ja kaupunkien ja kuntien yhteistoimintaa. Iisalmi ja Savonlinna ovat täysin erilaisia tilanteissaan, mikä tarkoittaa sitä, että tässä tarvitaan monenlaisia toimia erityisesti siellä seutukapunkien puolella”, Rinne sanoi.

Hän muistutti Helsingin pormestaria myös siitä, että maa ei elä pelkästään kaupungeista. Hetken Rinne kuulosti melkein keskustapuolueen johtajalta:

”Sitten on tämä väestöltään taantuva maaseutu, jossa tarvitaan paljon oikeanlaisia toimenpiteitä. Kaikki tämä on varmasti nyt, Jan Vapaavuori, meidän työstön alla. Se on isossa roolissa, että koko maasta saadaan säällisesti elinvoimaa ja mahdollista talouskasvua syntymään.”