Euroopan investointipankin varapääjohtaja, entinen kokoomuslainen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori arvosteli perussuomalaisia sekä perussuomalaisten kanssa ”flirttailevia” puolueita ja mediaa esiintyessään Helsingin Kirjamessuilla.

– Puhun kirjassa tällaisesta yhteiskunnan puolipersuistumisesta, siitä, että itseasiassa vahingollisempaa kuin sinänsä eurooppalaisesta näkökulmasta harmittoman populistiliikkeen merkittävä menestys oli se, että tätä perussuomalaisten vyöryä torjuakseen kaikki muut puolueet ryhtyivät patoamaan sitä, ja flirttailemaan näillä ajatuksilla, Vapaavuori sanoi.

– Populistiset virtaukset tarttuivat perussuomalaisten myötä sitten melkein kaikkiin muihinkin puolueisiin, mikä on mielestäni vahingollisempaa kuin yhden populistiliikkeen menestys sinänsä, hän lisäsi.

Hänen mukaansa Suomessa poiketaan tässä ilmiössä ”ihan dramaattisesti” verrattuna Ruotsiin.

– On tietenkin selvää, että Ruotsidemokraatteja ja perussuomalaisia ei voi täysin yksi yhteen verrata toisiinsa, mutta Ruotsissa eletään edelleen tilanteessa, jossa yksikään vakiintunut puolue ei suostu tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, Vapaavuori sanoi.

Ruotsissa media on hänen mukaansa suhtautunut maahanmuuttokriittiseen populistipuolueeseen Ruotsidemokraatteihin ”hyvin karsaasti”.

– Kun 2010 Ruotsissa tuli vaalit, niin molemmat iltapäivälehdet kieltäytyivät myymästä Ruotsidemokraateille mainosta. Suomessa media ja muut puolueet flirttailevat iloisesti perussuomalaisten kanssa, ja ikään kuin pyrkivät tekemään siitä tavanomaista puoluetta siinä missä muutkin. Tämä on poliittiselle kulttuurille turmiollista, Vapaavuori sanoi.

– Elämme vaikeita aikoja, ja politiikalta vaadittaisiin suurempaa ennustettavuutta, ja suurempaa vakavuutta. Jos kaikki heittäytyvät tällaisiksi vähän puolipopulisteiksi, niin voi olla, että vaaleissa pärjää, mutta isänmaa ei siitä ihan hirveästi hyödy, hän totesi.