Pormestariehdokas Jan Vapaavuori (kok.) on asettunut voimakkaasti vastustamaan Helsingissä vireillä olevaa suurmoskeijahanketta.

Vapaavuori toi kantansa esille Ilta-Sanomien pormestaritentissä ja kertoo laajemmin näkemyksestään blogikirjoituksessaan. Hänen mukaansa Suomessa tulee luonnollisesti olla moskeijoita, mutta suurmoskeijan hän ei usko olevan kenenkään etu, ”ei edes islaminuskoisten”.

Vapaavuori totesi tentissä vastustavansa hanketta ”oli rahoittaja kuka tahansa”. Tätä ihmetteli verkkokommentissaan helsinkiläinen vihreä kunnallispoliitikko Hannu Oskala, jonka mielestä juuri moskeijan rahoitus on hankkeen kiistanalaisin osa. Pääosa hankkeen rahoituksesta olisi tulossa sunnimuslimien hallitsemasta Bahrainin kuningaskunnasta, minkä pelätään tekevän moskeijasta vain sunnimuslimien paikan ja aiheuttavan riskin sunnilaisten äärinäkemysten levittämisestä.

– Kyllä, sen rahoituksen tulee olla selvä. Kyllä, siellä ei saa saarnata vihapuhetta. Kyllä, sen pitää mittakaavaltaan ja arkkitehtuuriltaan istua kaupunkikuvaan. Mutta että ei missään tapauksessa ”oli rahoittaja kuka tahansa”? Mitä ihmettä Jan Vapaavuori? Kieltäisitkö moskeijan rakentamisen vaikka sen keräisivät seurakuntalaiset täällä Helsingissä? Oskala kyselee.

Uuden Suomen tavoittama Jan Vapaavuori viittaa blogikirjoitukseensa vastauksena Oskalalle. Vapaavuoren kirjoituksen mukaan julkisen keskustelun keskiössä oleva rahoitusasia on sekin tärkeä asia, ”mutta ei asian ydin”.

Kirjoituksessaan Vapaavuori listaa useita syitä, mutta hänen merkittävin perustelunsa on nimenomaan se, että kyse olisi mittakaavaltaan turhan suuresta moskeijasta Helsinkiin. Moskeijan puuhajoukot ovat tosin korostaneet, että kyseessä ei olisi suurmoskeija vaan ”iso moskeija” , mutta 140 miljoonan euron kustannusarvio kertoo suuruusluokasta. Keskusmoskeijan yhteyteen tulisi islamilainen kulttuurikeskus.

– Suurmoskeija on eri asia [kuin moskeijat Helsingissä yleisesti]. Pitää aina muistaa mittakaava. Suhteellisuudentaju on politiikassa aliarvostettu hyve. Ei kannata Helsinkiin Eiffel-torniakaan havitella. En usko, että suurmoskeija olisi kenenkään etu. Ei edes islaminuskoisten. Se yksinkertaisesti provosoisi turhaan ja voisi pahimmillaan lietsoa vaarallista vastakkainasettelua, Vapaavuori kirjoittaa.

– Muistaa pitää vielä kansainväliset kokemukset, joiden mukaan suurmoskeijoista on usein tullut alustoja monille epäterveille ilmiöille, joita ei ole tarve erikseen eritellä. Ei olisi tämänkään Helsinkiin kopioimisesta hyötyä kenellekään.

Vapaavuoren mukaan sille, mihin sitten vedetään liian suuren moskeijan raja, on hankala asettaa neliömetrirajoja.

– Ei siihen tietenkään pysty yksiselitteistä vastausta antamaan, Vapaavuori vastaa Uudelle Suomelle.

– Kyse on siitä, että sen pitää olla Helsingin kokoiseen kaupunkiin ja täällä asuvaan islaminuskoiseen väestönryhmään suhteutettuna järkevän kokoinen.

Suurmoskeija olisi Vapaavuoren mukaan mittakaavaltaan kyseenalainen kohdeväestönsä kokoon nähden etenkin siksi, että muslimiväestössä ”edelleen on aika hankalia jännitteitä”. Suomalaisten sunnimuslimien ajama hanke onkin herättänyt huolta täkäläisessä shiia-muslimiväestössä. Shiia- ja sunnimuslimien välit eivät Suomessakaan ole ongelmattomia.

Euroopassa on huonoja kokemuksia salafistimaiden rahoittamista, ääri-islamistiseen terrorismiin yhdistetyistä moskeijoista. Juuri rahoitus nähdään yleensä ongelmana, sillä moskeijoiden uskotaan puhuvan rahoittajansa kielellä.

– On totta, että tämä on se keskustelun valtavirta, mutta halusin blogissani syventää tätä kysymystä ja ottaa esille laajempia tulokulmia, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mukaan hän ei ole luopunut suvaitsevaisuudesta vaan on hanketta vastaan nimenomaan siksi, että toivoo suvaitsevaisuuden pysyvän voimissaan Suomessa. Hän arvioi, että suurmoskeija voisi provosoida muukalaisvastaisia ryhmittymiä ja suomalaisten yleinenkin suvaitsevaisuus voisi kärsiä, jos moskeijan rakentaminen ”ei nauttisi laajojen kansanjoukkojen hyväksyntää”.

– Olen itse hyvin vankka ja lämmin suvaitsevaisuuden puolestapuhuja ja pyrin sitä kaikin tavoin edistämään, mutta pelkään että tämä hanke ei edistäisi suvaitsevaisuutta vaan voisi käydä jopa päinvastoin. Tämä on pääargumenttini ja tästä tulokulmasta sillä miten se rahoitetaan ei ole merkitystä, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren merkittävin pormestarikilpakumppani, vihreiden Anni Sinnemäki, ei näe suoranaisia esteitä moskeijan rakentamiselle. Siihen, mistä peräisin olevaa rahoitusta voidaan hyväksyä moskeijahankkeen taustalle, täytyy Sinnemäen mukaan saada valtiollinen linjaus.

Moskeijahanke on toistaiseksi pysähdyksissä Helsingissä, sillä kaupunki teettää parhaillaan erilaisia arvioita hankkeen vaikutuksista. Mukana harkinnassa ovat kaupungin mukaan myös ministeriöt.

Lue myös:

Suurmoskeija kuohuttaa – sunnijohtaja: ”Toiminta on suomalaista”

Tunnustus Belgiasta: Brysselissä valtava ongelma – ”Paikka, johon voit kadota”

Kansanedustaja Helsingin suurmoskeijasta: Ulkomainen rahoitus kiellettävä – katsokaa Belgiaa