Entinen kokoomuksen elinkeinoministeri, nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori on kommentoinut sähkön siirtohinnoista noussutta kohua MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Vapaavuori on saanut kritiikkiä osakseen Caruna-kaupasta. Vapaavuori korosti, että sähkönsiirron hinnankorotukset johtuvat uudesta sähkömarkkinalaista, joka oli seurausta laajoja sähkökatkoja aiheuttaneesta tapaninpäivän myrskystä.

– Eduskunta suorastaan vaati, että ryhdytään toimenpiteisiin, että toimitusvarmuutta parannetaan, Vapaavuori sanoi.

Hän sanoi, että laki oli hänen vastuullaan.

– Siitä kannan vastuun.

Lehtiväitteiden mukaan juuri Vapaavuori olisi ajanut Caruna-kauppaa voimakkaasti, vaikka asiasta varsinaisesti vastasi omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.). Vapaavuoren mukaan elinkeinoministeriö lausui ainoastaan, että Fortumilla ei ollut strategista intressiä pitää kiinni siirtoverkoista ja että myynnille ei ole estettä. Vapaavuori totesi kuten entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) eilen, että myyntipäätös tehtiin Fortumissa.

LUE LISÄÄ: Jättikorotukset: Jyrki Katainen astui esiin – ”Kaksi väärää käsitystä”

Muun muassa Iltalehti on nostanut esiin sen, että Katainen vakuutti, ettei kauppa nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaille. Vapaavuori huomauttaa, että hintapiikki ei johdu Caruna-kaupasta vaan sähkömarkkinalaista, josta hän siis vastasi.

– Hintoja olisi nostettu, vaikka Fortum ei olisi verkkojaan myynyt, Vapaavuori sanoi Huomenta Suomessa.

Vapaavuoren mukaan tuleva "hintapiikki oli tiedossa" eduskunnassa. Vapaavuori sanoo tutkineensa eduskunnan pöytäkirjoja.

– Useaan otteeseen eduskunnassa totesin, että tämä ei tapahdu ilmaiseksi, siirtohinnat tulevat olennaisesti kasvamaan, Vapaavuori sanoi.

– Caruna ei ole ainoa, joka on nostanut hintojaan, hän lisäsi.

Vapaavuoren mielestä Carunan toimissa on silti kritisoitavaa.

– Näin iso kertakorotus Carunan osalta ei ehkä osoita hyvää pelisilmää. On tärkeää, että huolella arvioidaan ja käydään se keissi läpi ja katsotaan, mentiinkö tässä kohtuuden yli, hän sanoi.

Vapaavuoren mielestä ”ei ole reilua menoa ollenkaan”, että Caruna verosuunnittelunsa kautta maksaa vain pienen määrän veroja Suomeen. Vapaavuoren mielestä kyseessä on kansainvälinen ongelma, johon tartutaan parhaiten EU:n ja OECD:n yhteisillä pelisäännöillä.

Eilen Jyrki Katainen tuli esiin Caruna-asiassa. Katainen nosti esiin niin ikään sen, että siirtohintojen korotukset eivät johdu Fortumin kaupasta, vaan nimenomaan sähkömarkkinalaista.

Silloinen omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto sanoi eilen Iltalehdelle, että hallituksen päätös Fortum-kaupasta perustui väärään arvioon sähkön hintakehityksestä.

– Fortum on valtion osaomistama pörssiyhtiö. Hallitus ei puutu yksittäisiin liiketaloudellisin perustein tehtyihin ratkaisuihin, kuten puhuttaneessa tapauksessa Fortumin sähkön omistaman jakeluverkon myyntiin. Väite siis siitä, että hallitus olisi ”yksityistänyt” tai ”myynyt” sähköverkot, ei pidä paikkansa, sanoi puolestaan Katainen eilen.