Puolan ja Liettuan hallitukset ovat ilmaisseet huolensa Venäjän ohjusjärjestelmien siirron takia. Venäjä vahvisti lauantaina siirtäneensä Iskander-ohjusjärjestelmän Kaliningradin alueelle.

–Tämä on erittäin huolestuttavaa, tarkkailemme tilannetta, joka on erittäin hälyttävä, Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz sanoi BBC:lle.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius puolestaan totesi The Guardianin mukaan, ettei maa hyväksy Venäjän toimia.

–Kehitys ei vain lisää jännitteitä alueella, vaan saattaa myös rikkoa kansainvälisiä sopimuksia, joiden mukaan ballististen ohjusten kantama ei voi olla 500 kilometriä. Tämä on tyypillistä Venäjän toimintaa; ensin he kasvattavat jännitteitä aiheuttavat epäsopua ja vaativat sitten myönnytyksiä, hän sanoi.

Iskander-ohjusten kantomatka on eri arvioiden mukaan noin 500-700 kilometriä.

–Tämä asia tullaan ottamaan esille seuraavassa Nato-Venäjä-neuvoston kokouksessa. Käytämme kaikkia kanavia asian nostamiseen esille ja vaadimme, että kansainvälisiä sopimuksia on noudatettava, Linkevičius totesi.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin takavuosina kuulunut Per Anders Åslund nostaa esiin myös huolen Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteista.

–USA:n ja Venäjän väliset jännitteet kasvavat nopeasti: Syyria, MH17, amerikkalaispoliitikoihin kohdistunut venäläishakkerointi ja Iskander-ohjusten siirto Kaliningradiin, hän luettelee Twitterissä.

Venäjän puolustusministerin tiedottaja Igor Konashenkov sanoi lauantaina, ettei ohjusten siirrossa ole kyse ”mistään poikkeuksellisesta”.

–Siirto on osa sotilaallisia harjoituksia ja sellaista on tapahtunut ennenkin, hän sanoi BBC:n mukaan.

Viron puolustusministeri Hannes Hanso arvioi perjantaina, että Viron ja Suomen ilmatilojen loukkaaminen venäläisillä sotilaskoneilla torstaina saattaa liittyä ohjusjärjestelmän siirtoon. Ruotsin Kokonaispuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n turvallisuuspolitiikan analyytikko Fredrik Westerlund sanoo ilmatilaloukkausten olleen vastaus siihen, että Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat torstaina kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevan aiejulistuksen Helsingissä.

–On uskottavaa, että ilmatilaloukkaukset olivat tahallisia ja niiden tarkoituksena oli ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille, hän kommentoi.

Lue lisää:

Ruotsalaisasiantuntija ilmatilaloukkauksista: ”Tarkoitus ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille”

Ilmatilaloukkaukset kääntävätkin suomalaiset Naton kannalle? Jukka Tarkka: ”Suorastaan noloa Venäjälle”