Aiemmin Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtoon oli viisi kandidaattia. Perjantaina Ranskan valtiovarainministeriö sai pienennettyä ehdokaslistan viiteen kandidaattiin: Portugalin valtiovarainministeri Mário Centenoon, Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calvinoon, Alankomaiden entiseen valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloemiin, Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristalina Georgievaan ja Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehniin.

Nyt kaksi ensimmäisenä mainittua on jätetty pois kisasta.

Financial Times perustaa tietonsa kahteen ranskalaislähteeseen, jotka ovat osa neuvotteluprosessia. Aiheesta on uutisoinut myös Bloomberg.

Ranskan valtiovarainministeri kuitenkin kiisti tämän: ”Neuvottelut ovat yhä käynnissä”, Bruno le Maire kommentoi.

Neuvotteluja käydään Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä. Perinteisesti eurooppalaisilla on ollut enemmän sanavaltaa IMF:n johtajan valinnassa, yhdysvaltalaisilla taas Maailmanpankin.

Molemmat ovat toisen maailmansodan jälkeen luotuja, niin kutsuttuja Bretton Woods instituutioita, joiden tarkoituksena on taata maailmantalouden tasapaino.

IMF:n tehtävänä on edistää jäsenmaiden talouskehitystä ja rahoitusmarkkinoiden vapautta. Se myöntää lyhyitä sekä keskipitkiä luottoja lähinnä maksutaseongelmiin. Näiden lainojen ehtona on yleensä tietyntyyppinen talousohjelma.

IMF on ollut tunnettu tiukasta talouspolitiikastaan, jollaisesta myös Olli Rehn on tunnettu.

Toisaalta IMF on myöntänyt, ettei sen ajama tiukka talouspolitiikka ole aina ollut oikea ratkaisu.

IMF:n edellinen toimitusjohtaja, ranskalainen Christine Lagarde erosi tehtävästään Euroopan huippunimitysten takia eli kun hänestä päätettiin tehdä Euroopan keskuspankin seuraava pääjohtaja.

Ratkaisu IMF:n uudesta toimitusjohtajasta selvinnee viimeistään syyskuussa, jolloin myös Lagarde jättää tehtävänsä.

LUE MYÖS: Odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa