Japanin pääministerin Shinzo Aben vierailu kiistellyssä Yasukunin pyhätössä on herättänyt vastalauseita sen merentakaisissa naapurivaltioissa Kiinassa ja Koreassa. Myös Yhdysvallat on valitellut tapausta. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Yasukanin pyhättö on omistettu kaikissa Japanin sodissa keisarin puolesta kuolleille. Vuonna 1869 rakennetun pyhätön kirjoihin on kirjattu kaikkiaan yli kahden miljoonan eri sodissa henkensä menettäneen japanilaisen nimet. Kirjoista löytyy myös yli tuhannen toisen maailmansodan sotarikoksista tuomitun nimet ja pyhätön yhteydessä toimii myös sotamuseo.

Kiina ja Korea katsovat Japanin kunnioittavan sotarikollisia, kun maan päämies vierailee pyhätössä. Abe vieraili nyt pyhätössä ensimmäistä kertaa pääministerinä. Japani oli vallannut suuria osia Kiinasta sekä Korean toisen maailmansodan aikana ja sitä ennen.

– Pohjimmiltaan pyhätöllä vierailu merkitsee Japanin sotatoimien ja valloitusten kaunistelua väärin perustein, Kiinan ulkoministeriö katsoo tiedotteessaan.

Myös Yhdysvaltain Japanin suurlähetystö on pahoitellut tapausta.

– Japania pidetään liittolaisena ja ystävänä, mutta siitä huolimatta Yhdysvallat on pettynyt, että Japanin johto on toiminut niin, että se kiristää välejä Japanin ja sen naapureiden välillä.

Japanin pääministeri Abe katsoo kunnioittaneensa vain sodassa kuolleiden henkiä, eikä sotarikollisia.

– Sodassa kuolleiden sielujen edessä olen vahvistanut päättäväisyyttäni säilyttää lupauksen olla koskaan lietsomatta sotaa, Abe sanoo CNN:n mukaan.