Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kommentoi hallituksen päätöksiä Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi perussuomalaisten puoluetoimistolla.

–Haluan kertoa teille mistä tässä on kysymys. Minkä ihmeen takia takki on kääntynyt niin ympäri, että se mitä on tuolla vaalikentillä puhuttu suureen ääneen niin kaikki se ei pidä. Sehän on totta. Pitää olla rehellinen, Lindström sanoi puheenvuoronsa aluksi hetki sitten.

Lindström otti esiin taulukon Suomen viennistä ja julkisen sektorin kuluista.

–Tässä näkyy Suomen vientikäyrä, millainen sen pitäisi olla, että se pystyisi elättämään julkisen sektorin. Tämä gäppi on luokkaa 30 miljardia [euroa]. Mitä tälle pitäisi tehdä? Siihen hallitus tässä yrittää löytää vastauksen. Silloin joudutaan menemään myös niiden pienipalkkaisten lompakoille. Se ei ole kivaa, Lindström sanoi.

Lindströmin puheet kuulostivat siinä määrin yhteneväisiltä pääministeri Juha Sipilän (keks.) kanssa, että hän käytti jopa Sipilän käyttämää ”vatulointi”-sanaa asioiden hidastelusta.

-Vaikka tulee kritiikkiä, tulee myös kiitosta, että nyt on vihdoin hallitus, joka uskaltaa tehdä päätöksiä. Meillä ei ole aikaa enää vatuloida, Lindström sanoi.

Hallituksen päätökset leikata sunnuntailisistä, ylityölisistä, sairauslomasta ja arkipyhistä on saanut kovaa kritiikkiä. Erityisesti asiasta ovat ärtyneet ammattiyhdistysliikkeet, joista monet järjestävät mielenilmauksen ja lakon perjantaina.

Paperitehtaalla aiemmin työskennellyt ja luottamusmiehenä toiminut ministeri Lindström uskoo, että ammattiyhdistysliike on muuttumassa.

–Sen verran valoa näen ay-liikkeessä, että siellä on sellaisiakin voimia, jotka näkevät nämä asiat vähän toisella tavalla kuin perinteisesti on nähty. Viittaan esimerkiksi STTK:n puheenjohtaja Antti Palolaan, joka sanoo asiat suoraan. Niin kuin nytkin. Ei hän ole näistä tykännyt, mutta on ollut kuitenkin koko ajan sellainen rakentava ote tähän. Hän ymmärtää, että missä tässä mennään. Peräänkuulutan sitä, että tehdään uutta ay-politiikkaa, Lindström sanoi.

–Totta kai ay-liikkeiden valitut ihmiset ajavat omiensa etuja. Se on satavarmaa. Mutta miten sitä ajetaan. Luulen, että tämä ajattelu on muuttumassa. Se ei ole enää pelkästään sitä, että lyödään hanuri penkkiin. Ei se ole välttämättä sitä, vaan nähdään laajemmin nämä asiat. Uskon, että tämä on muuttumassa, hän totesi.

Lue myös: Lähihoitajan palkkakuitti aiheutti purkauksen eduskunnassa