Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivän kansanedustajan Jari Myllykosken mielestä Suomi on tehnyt harkitsemattomia asioita Venäjä-suhteiden hoidossa.

–Esimerkiksi se, että Venäjälle tärkeän voitonpäivän aikana aloitetaan ilmasotaharjoitukset itäisellä rajalla. Siinä on pikkuisen harkinta pettänyt, Myllykoski sanoi Uuden Suomen suorassa videolähetyksessä.

Hänen mielestään olisi tärkeää, että Suomi ymmärtäisi oman asemansa rauhan puolesta toimimisessa.

–Eikä saattaa sellaista tilannetta mitä Etyj-neuvottelujen yhteydessä sattui, että delegaation johtaja Venäjältä ei päässytkään kun oli matkustuskiellossa. Kun rauhaa rakennetaan niin, että ollaan samassa pöydässä, ei niin, että joku jätetään pöydästä pois. Tämä pitää olla selvää meille jotka olemme kansainvälisesti tunnustettu rauhan rakentaja, emme saisi aiheuttaa turhia kriisejä ja härnäystä, Myllykoski sanoi.

Myllykoski ei kannata Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon.

–Meillä on kuitenkin 1300 kilometriä pitkä raja, ja olemme se luonnollinen rintama-alue. Meillä pitää olla muut keinot, uskottava oma puolustus. Pidän sitä uskottavuuden rajaa siinä, että niin kauan se on uskottava kun Venäjän ei tarvitse tuoda niin paljon rautaa rajalle, että he uskovat, että Suomen yli joku vieras valtio voisi hyökätä Venäjälle.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Venäjä valmistautuu testaamaan uutta mahtiydinaseensa kantorakettia 500 kilometrin päässä Suomen rajasta Plesetskin tukikohdassa.

–Nämä ovat tosi ikäviä asioita, Myllykoski kommentoi uutista.

–Kannustan meidän ulkoministeriä ja presidenttiä siihen, että tällainen – ei niinkään EU-pohjainen, vaan naapureiden välinen yhteistyö olisi meidän presidentin aina kärkiasiana, että pystyttäisiin keskusteluyhteys pitää hyvänä.

Hän kuitenkin toteaa, että Suomella pitää olla ”luonnolliset yhteydet myös Natoon ja kaikkiin naapurieihin”.

–Erityisesti Ruotsin kanssa yhteistyön kehittäminen puolustussektorilla on erittäin kannatettavaa, ja voidaan pysyä eturintamien ulkoisina sisäosina, että ei jouduta aktiivisiin toimiin, Myllykoski sanoo.

–Mutta yleensä kun ruvetaan sapeleita kalistelemaan ei siitä ole hyvää seurannut, hän toteaa viitaten naapurisuhteiden hoitoon.

Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivä Myllykoski suhtautui kriittisesti oman puolueensa toimintaan.

–Usko, että meidän pitää ottaa vielä paremmin haltuun, että olemme palkansaajapuolue. Olemme aina sitä olleet, mutta kun puolueen uudistuminen on ollut käynnissä, meillä ei ole ihan riittävän kristallinkirkaana ollut se, että olisimme hyvässä vuorovaikutuksessa ammattiyhdistysliikkeen kanssa tekemässä uusia avauksia työelämäkentässä, hän sanoi.

Vasemmistoliitolla on Myllykosken mukaan ”suuri lovi siinä 30–60-vuotiaiden eli aktiivisesti työelämässä olevissa”.

–Se kertoo siitä, että emme ole ihan osanneet olla niin sanotusti työmiehen ja -naisen iholla, hän sanoi.

Vasemmistoliitossa on paljon nuoria jäseniä, mutta myös perinteisiä vasemmistoliiton kannattajia, jotka ovat ”jo äidinmaidossa imeneet työväenaatteen”.

–Meillä on vasemmistonuoret ja puolue antaa hyvin tilaa nuorille. Se on loistava kehitys, mutta haluaisin, että se opiskelunsa päättänyt vasemmistolaisuudesta diggaava opiskelija, vaikka diplomi-insinööri, joka ansaitsee 7000 euroa kuussa, voisi tuntea vasemmistoliiton edelleen kodikseen. Meidän pitää kasvaa siihen suuntaan, Myllykoski kertoi.

Vasemmistoliiton kannatus ei ole noussut yhtä hyvin kuin muiden oppositiopuolueiden vihreiden ja SDP:n. Myllykosken mielestä nyt on peiliin katsomisen paikka.

–Puolueen monimuotoisuus sellaisena yleispuolueena, mutta meillä on vasemmistolaisia arvoja ja luontoarvoja. Se yhdistelmä ei ole oikein toimiva ja vetovoimainen. Voi olla, että tässä on se, että [vihreiden puheenjohtajan] Ville Niinistön aikana vihreät on harpanneet vasemmalle, tulleet meidän tontille ja osanneet paremmin haastamisen kun hallitukselta on tullut leikkauksia, Myllykoski sanoi.

–Toisaalta pitää Myllykoskenkin katsoa peiliin, että miksi meidän kannatus ei ole lähtenyt nousuun, vaikka olen kovasti yrittänyt paasata omaa näkemystä ja olla aktiivinen, hän lisäsi.

Myllykosken mielestä vasemmistoliiton pitäisi olla ”aito punavihreä puolue”.

Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivät myös kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Li Andersson.

LUE LISÄÄ AIHEESTA: Aino-Kaisa Pekonen: ”Kuulostaa, että koko Suomi ollaan laittamassa myyntikuntoon”

LUE LISÄÄ AIHESTA: Li Andersson vastasi Hjallis Harkimon kuittiin: "Mulla on 15 000 äänestäjää"