Trainers’ Housen perustaja ja markkinointijohtaja Jari Sarasvuo esitti maanantaina Ylen aamu -ohjelmassa kaksi ratkaisua Suomen työmarkkinoilla piilevään syrjintään.

Yle kertoi tänään tutkimuksesta, jossa Helsingin yliopiston sosiologian tutkija Akhlaq Ahmad lähetti 5 000 työhakemusta, suomalaisilla ja ulkomaalaisilla nimillä. Ahmadin käyttämät, taidoiltaan tasavahvat profiilit olivat suomalainen, englantilainen, venäläinen, irakilainen ja somalialainen. Suomalaisnimiset hakijat saivat 390 haastattelukutsua, kun somalialaisten saldo oli vain 99.

Sarasvuon mielestä vikaa on molemmissa, sekä työntekijöissä että työnantajissa. Työntekijöiden monimuotoisuus parantaa Sarasvuon mukaan yrityksen kykyä reagoida muutoksiin.

”Vielä on aika paljon mainetyötä tekemättä vähemmistöryhmillä, mutta myös ajattelutyötä tekemättä työnantajilla. Eivät ne ennakkoluulot aivan tyhjästä tule. Totta kai niin romaniväestöllä kuin vaikka somaliväestöllä tai irakilaisväestöllä, heillä on mainetta raskauttavia tekijöitä. Se ei ole tietenkään peruste syrjinnälle”, Sarasvuo sanoi.

Hänen ratkaisunsa ongelmaan oli kaksiosainen.

"Väki ei tästä tykkää, koska me eletään ideologisen sumutuksen maailmassa”, hän kuvasi ehdotustaan.

Sarasvuon ehdotuksen ensimmäinen osa koskee yhteisökontrollia, jota hän kutsui ohjelmassa myös ”heimokontrolliksi”.

”Uskon yhteisökontrolliin, romaniväestön täytyy kontrolloida omiaan, täytyy puuttua aggressiivisesti siihen osaan romaneista, jotka käyvät perseilemään eli tekevät vaikkapa bensavarkauksia, siihen pitää – pam, pam, pam, – puuttua. Sama asia koskee somaleja, irakilaisia, kaikkia, vaikkapa seksuaaliseen saalistamiseen pitää puuttua, sen yhteisön pitää puuttua. Se on yksi asia. Eli sitä mainetta pitää parantaa. Mainetta parantaa parhaiten se väki, joka on omaa”, Sarasvuo sanoi.

”Sitten on toinen asia. Kaikille pitää antaa mahdollisuus. Mutta jos se ihminen ei kanna sitä luottamusta, jos hän ei onnistu siinä mistä tahansa syystä, hänestä pitää päästä helposti irti. Vapaa irtisanominen. Sisään – saat mahdollisuuden, hyvän perehdytyksen. Sitten jos ei se suju – ulos. Mahdollisuuksien tasa-arvoa, eikä lopputulosten tasa-arvoa”, Sarasvuo sanoi.

Ylen aamussa Sarasvuon kanssa keskustelemassa oli projektipäällikkö Mikael Mertsi Ärling Diakonia-ammattikorkeakoulusta. Romanitaustainen Ärling kertoi ohjelmassa ottaneensa Mikael-nimen, koska se tuo mielikuvan suomenruotsalaisuudesta.

”Yksilö joutuu kantamaan koko yhteisön taakan mukanansa. Tämä herättää vihan ja katkeruuden tunteita, ja ihmiset syrjäytyvät. Se on haaste. Se alkaa jo peruskoulussa, TET-harjoittelupaikkojen saamisessa”, Ärling sanoi.

Sarasvuo ja Ärling ovat aiemmin tehneet yhteistyötä Diakonia-ammattikorkeakoulun kampanjassa, jossa neljä tunnettua osaajaa haki töitä romaninimillä, mutta yksikään ei päässyt haastatteluun.