Huomenna selviävät kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat. Sekä Uuden Suomen Vapaavuorossa bloggaava kirjallisuuden tuntija, toimittaja Jorma Melleri että Imagessa bloggaava kirjailija Tommi Melender nostavat veikkauksissaan esiin Jari Tervon nimen.

Tervolta on tänä vuonna ilmestyt kirja Matriarkka. Tervo on Melenderin Finlandia-listalla, vaikka Melender paljastaa, ettei ole edes lukenut koko teosta. Mellerin varsinaisella listalla Matriarkka ei ole, mutta Tervo on Mellerin mielestä ”kisan jokerikortti monesta syystä”.

Tervo on ollut vain kerran Finlandia-ehdokkaana, vaikka hän on vuosi toisensa perään ollut mukana ehdokasveikkauksissa.

Lue Mellerin Finlandia-ehdokkaista tästä !

Melleri huomauttaa kuitenkin, että jos Tervo on nyt ehdokkaiden listalla, se asettaa Finlandia-voittajan valitsijan vaikeaan asemaan. Kieltämättä tilanne on hankala myös Tervolle itselleen.

Finlandia-voittajan nimittäin valitsee tänä vuonna Uutisvuodon tuomarina toimiva Baba Lybeck.

– Asetelma on lievästi sanottuna ongelmallinen. Jos esimerkiksi Uutisvuodon vakioesiintyjä Jari Tervo on ehdokkaana kirjallaan Matriarkka (Otava), Lybeck joutuu vaikean tilanteen eteen. Jos hän valitsee voittajaksi kaverinsa Tervon, sanomista tulee varmasti. Ei näyttäisi hyvältä, Melleri kirjoittaa.

Kuusi Finlandia-ehdokasta valitsee kolmihenkinen esiraati. Sen puheenjohtajana toimii Yleisradion Puoli Seitsemän -ohjelman toimittajana viimeksi työskennellyt Juha Roiha.