Kahden suuren EU-parlamenttiryhmän koalitio EU-parlamentissa on murenemassa, mikäli eurovaaliennusteisiin on uskominen. Asian nostavat esille Suomen Yrittäjien Brysselin-asiantuntija Mira-Maria Kontkanen sekä tutkija Antti Ronkainen.

”Perinteisesti EU-parlamentti on saanut päätöksenteon etenemään verrattain jouhevasti kahden suuren puolueen muodostaman enemmistön turvin. Toimikaudella 2014–2019 enemmistö turvattiin S&D-ryhmän ja EPP-puolueen välille. Tämä kahden suuren koalitio on jakanut myös merkittävät jakkarat EU-instituutioissa, myös Euroopan parlamentissa, Eurooppa-neuvostossa ja Euroopan komissiossa. Tulevalla kaudella kahden suuren koalitioon ei enää riitä uskoa. S&D -ryhmän ennustetaan kärsivän vaaleissa melkoisen mahalaskun jopa 50 edustajapaikan menetyksellä. Myös EPP-ryhmän odotetaan menettävän paikkojaan reilusti alle 200 paikkaan. Se tarkoittaa sitä, etteivät kahden suuren paikat riitä enemmistön muodostamiseen”, Kontkanen kirjoittaa Suomen Yrittäjien blogissaan.

Myös Ronkainen toteaa Suomen Kuvalehden blogissaan, että nykyisten ennusteiden mukaan konservatiivien eli EPP:n ja sosiaalidemokraattien eli S&D:n yhteiskannatus olisi jäämässä alle 50 prosenttiin.

”Tämänkaltainen EU-myönteisen sinipunan kuolema olisi historiallinen keikahdus Euroopan parlamentissa sekä tyrmistys edistysmielisille keskustalaiselle arvoliberalismille”, Ronkainen kirjoittaa.

Konservatiivit ja sosiaalidemokraatit ovat olleet EU-parlamentin suurimmat ryhmät jo useiden kausien ajan.

Kontkanen toteaa, että keskustaoikeistolainen Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä Alde-ryhmä voisi olla vaalien kasvaja ja uuden koalition jäsen. Myös Ronkainen toteaa, että sinipuna tarvitsee tuekseen liberaaleja.

On myös arvioitu, että Ranskan Marine Le Peniin vahvimmin henkilöityvät Euroopan uudet kansallismieliset puolueet voivat saada jopa neljänneksen europarlamentin edustajanpaikoista kevään vaaleissa. Myös Ronkainen nostaa esiin tämän mahdollisen kehityskulun. LUE LISÄÄ: EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

”EU-parlamentin kansallismieliset ryhmät ovat eripuraisia, mutta periaatteessa eri ryhmien yhteiset tavoitteet jakavista puolueista voitaisiin luoda yksi suurempi parlamenttiryhmä. Kaikkien kansallismielisten ryhmien yhdistyminen tekisi niistä toiseksi suurimman ryhmän, mutta kolmanneksi suurinkin ryhmä riittäisi”, Ronkainen pohtii.

Ronkainen huomauttaa, että hiljattain kerrottiin Italian Matteo Salvinin ja Puolan Jaroslaw Kaczynskin suunnitelmista eurovaaleja koskien.

”Jos ryhmään liittyisi Italian ja Puolan EU-kriittisten puolueiden lisäksi esimerkiksi Saksan, Ranskan, Belgian ja Hollannin vastaavat puolueet, uusi uskottava oikeistoryhmä olisi valmis”, Ronkainen pohtii.

LUE MYÖS:

Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

Uusi ennuste Suomelle – Politico: Punavihreä voitto eurovaaleissa