Korkeakoulutettujen palkaansajakeskusjärjestö Akava vaatii, että yhteiskuntasopimusneuvottelut on käytävä tasapuolisesti. Akavan tänään koolla ollut hallitus linjaa, että koko Suomea hyödyttävä yhteiskuntasopimus on sellainen joka lisää työllisyyttä, kasvua ja ostovoimaa suomalaisille.

– Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen osapuoli on valmis joustamaan vaatimuksistaan. Akavan tänään kokoontunut hallitus kysyi, ovatko työnantajat ja pörssiyhtiöiden johtajat valmiita sitoutumaan sopimukseen yhtä vakaasti kuin palkansaajat, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo järjestön tiedotteessa.

Lisäksi Akava toteaa, ettei yhteiskuntasopimus yksistään riitä, jos suomalaisyritykset eivät ryhdy investoimaan ja innovoimaan. Samalla järjestö myös kyseenalaistaa hallituksen kaavailemat koulutussäästöt.

– Suomessa on tuudittauduttu liikaa Pisa-menestykseen, vaikka todellisuudessa suomalaisessa koulutuksessa, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä ollaan jäämässä pahasti muiden jalkoihin, Fjäder arvioi.

Akava myös ilmoittaa antavansa täyden tukensa hallituksen valitsemalle yhteiskuntasopimuksen selvitysmiehelle Juhani Saloniukselle.