Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) puolustaa EU:n elvytyspakettia Ylen aamussa. Hän nostaa esiin osin samoja huomioita kuin pääministeri Sanna Marin (sd), joka vastasi omalta osaltaan kritiikkiin illalla.

Vanhanen huomauttaa, että Suomen 100 miljoonan euron vuosittainen lisämaksu selittyy pitkälti sillä, että suuri nettomaksaja Britannia lähtee EU:sta.

Suomea on kritisoitu siitä, että Suomi ei hakenut jäsenmaksujen palautuksia kuten niin sanottu nuuka nelikko. Marinin tapaan Vanhanen huomauttaa, että Suomen kannattaa näiden palautusten sijaan keskittyä EU-neuvotteluissa maaseutu-, aluekehitys- ja tutkimus- ja kehitysrahoihin, joiden tyyppisissä Suomi on nettosaaja.

Vanhanen kysyy, millainen olisi ollut reaktio, jos Suomi olisi keskittynyt jäsenmaksupalautuksiin ja menettänyt maaseutu- ja aluekehitysvaroja pohjaesityksen mukaisesti.

”Arvelen, että siitä olisi syntynyt myös aika valtava mekkala”, Vanhanen sanoi Ylen aamussa.

Vanhasen mukaan Suomen nettomaksuasemassa ei tapahdu oikeastaan mitään olennaista muutosta elvytysvälineen lisäksi.

”Tässä suhteessa neuvottelutulosta on helppo puolustaa.”

”Huolestuttavaa ja väärää argumentointia”

Kriitikot ovat huomauttaneet, että Suomella on vain vähän vientiä Etelä-Euroopan maihin, jotka saavat eniten tukea elvytyspaketista. Aiheesta on kirjoittanut muun muassa taloustieteen professori Matti Viren Puheenvuoron blogissaan. Viren piti tyhmänä perusteluna sitä, että elvytyspaketti auttaisi Suomen vientiä. Perussuomalaisten Jani Mäkelä piti niin ikään vientiperustelua naurettavana Ylen aamussa maanantaina ja mainitsi muun muassa Italian, joka ei ole Suomelle tärkeä vientimaa, mutta Saksalle on.

Vanhanen huomauttaa Ylellä, että tässä kritiikissä unohtuu, että Eurooppa on yhtenäinen talousalue.

Hän muistuttaa, että Suomen vienti Saksaan romahti toukokuussa 50 prosenttia ja Saksan talous on erittäin tiiviisti kytketty Italian talouteen. Vanhanen huomauttaa, että Italia ja Ranska kuuluvat maailman suurimpien talousalueiden joukkoon.

”On hullua tai vaarallista ajatella, etteikö se vaikuttaisi meihin, jos Italia saisi mennä menojaan alas”, Vanhanen sanoi Ylelle.

Vanhasen mukaan monille Suomen tärkeille vientimaille Etelä-Euroopan maat ovat tärkeitä.

”On kyllä huolestuttavaa ja väärää argumentointia se, että tässä tarkasteltaisiin vain yksittäisiä maita. Me toimimme yhteismarkkinalla. Meidän hyvinvointimme ja vientimme riippuu siitä, millä tavalla koko Euroopan talous kehittyy.”