Brasilian Amazonin alueen metsäpalot ovat nousseet poliittisen keskustelun keskiöön niin Suomessa kuin maailmalla. Usein eri laitoja keskustelussa edustavat meppi Ville Niinistö (vihr) ja kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) ovat molemmat huolestuneet tilanteesta, joskin esittävät erilaisia keinoja tilanteen ratkaisuun.

Metsäpalot ovat tänä vuonna kiihtyneet Amazonin alueella, jonka sademetsiä kutsutaan toisinaan maailman ”keuhkoiksi”. Uutiskanava CNN otsikoi viidesosan maailman happivarastosta olevan tulessa ja kertoo sademetsien tuottavan 20 prosenttia maailman hapesta, joskin nykytutkimusten mukaan sademetsät myös käyttävät valtaosan tuottamastaan hapesta. Näin ollen niillä ei lopulta juuri ole merkitystä maailman happivarastoon.

Sademetsät ovat kuitenkin merkittäviä hiilinieluja eli sitovat itseensä enemmän hiilidioksidia kuin päästävät ilmakehään. Niiden rapautuminen voi tehdä niistä hiilivaraston sijasta ilmakehän hiilen lähteen, ja näin kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Palojen mittakaavan osoittavat kuvat, joita Maailman ilmatieteen järjestö WMO on julkaissut Twitter-tilillään.

Nykytilanne:

Toisen tviitin kuva näyttää tulevien päivien ennakoidun kehityksen:

Tammi-elokuun aikana Amazonin alueella on havaittu lähes 73 000 metsäpaloa, kun koko viime vuonna niitä oli vajaat 40 000. Palot eivät ole luonnontuote, vaan useimmat ovat ihmisten sytyttämiä: Brasilian karjankasvattajat polttavat metsää tieltään saadakseen maan käyttöönsä. Tähän yllyttää maan bisnesmielinen presidentti Jair Bolsonaro, väittävät luonnonsuojelujärjestöt. Presidentti puolestaan syyttää järjestöjä metsäpalojen sytyttämisestä, myöntäen tosin ettei hänellä ole väitteensä taakse todisteita.

Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger kertoo Ylelle, että neljäsosa maailman metsien hiilivarastosta on sitoutunut Brasilian sademetsiin.

”Jos Amazonilla tapahtuu nyt tällaista, ei maapallon muilla ilmastonmuutoksen torjuntatoimilla ole paljon merkitystä”, Kröger summaa tilanteen vakavuuden.

Suomalaispoliitikot: Hiilinielun tuhoaminen lopetettava

Massiivisen hiilinielun tuhoaminen samaan aikaan kun muu maailma käy taistelua ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi herättää tyrmistystä maailmalla. Suomalaispoliitikoista Ville Niinistö ja Petteri Orpo (kok) vaativat torstaina EU:ta puuttumaan Brasilian toimiin. Painostuskeinona voidaan käyttää uutta kauppasopimusta.

”Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen. Muutoin Mercosur-vapaakauppasopimusta ei voi hyväksyä”, vaatii Ville Niinistö tiedotteessaan.

”Amazonin sademetsien tuhoamisen on loputtava. EU:n on otettava paikkansa ilmastonmuutoksen vastaisen työn eturintamassa ja tuomittava Brasilian teot. Nämä järjettömyydet uhkaavat maailmalle arvokkaita hiilinieluja”, Petteri Orpo linjasi.

LUE MYÖS: ”Maapallon keuhkot ovat tulessa, koko maailman on nyt käännettävä katseensa Brasiliaan” – Ville Niinistö ja Petteri Orpo vaativat EU:lta toimia

Niinistö muistuttaa, että kauppasopimuksen edellytyksenä on, että osapuolet sitoutuvat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

EU pääsi aiemmin kesällä sopuun maailman suurimmasta kauppasopimuksesta neljän Latinalaisen Amerikan maan eli Mercosur-alueen kanssa. Osa kansalaisjärjestöistä vastusti sopimusta Brasilian toimien takia.

Keskustalainen Mikko Kärnä käyttää tilaisuuden suomalaisen maatalouden edun ajamiseen. Hän vaatii brasilialaisille soija- ja lihatuotteille tuontikieltoa.

Kärnän mukaan Brasilian sademetsissä harjoitettava kaskiviljely on uhka koko ihmiskunnan tulevaisuudelle.

”Samaan aikaan kun Euroopan unioni ja muut maat kamppailevat ilmastonmuutoksen torjumiseksi, poltetaan Brasiliassa häikäilemättä sademetsää soijanviljelyn ja karjankasvatuksen tieltä. Jokainen brasilialaisesta soijasta suoraan tai välillisesti riippuvaisia tuotteita käyttävä on ilmastotuholainen. Meidän on uskallettava asettaa kaikki brasilialaiset soijatuotteet ja lihat boikottiin kunnes tämä sikailu sademetsissä saadaan loppumaan”, Kärnä esittää.

Päivitys: Jutun otsikkoa muutettu ja sisältöä tarkennettu sademetsien hapentuotantoa koskevilta osilta. Toisin kuin jutussa alun perin väitettiin, sademetsät eivät tuota 20 prosenttia maailman hapesta, koska valtaosa syntyneestä hapesta kuluu kuolleiden kasvien hajoamiseen.

LUE MYÖS:

Pitääkö luopua lihasta? Tutkija toivoo suhteellisuudentajua: ”Suomalaista nautakarjataloutta syytetään aivan liikaa”

”Lentohäpeä” yleistyy – Jopa suuri lentoyhtiö kehottaa nyt menemään junalla