Viestintäyrittäjä, tietokirjailija ja sijoittaja Jouko Marttilan mielestä asuntolainojen korkovähennysoikeus pitäisi poistaa heti.

- Meillä on tehty monta suurta poliittista virhettä. Ehkä yksi suurimmista tehtiin vuonna 1988, Marttila sanoi tänään Porin SuomiAreenan pääomakeskustelussa.

Marttila muistutti, että 1980-luvulla valtiovarainministeri Erkki Liikanen ajoi korkovähennysjärjestelyn poistoa, mutta hanke kaatui eduskunnassa.

- Oli järkyttävä poliittinen virhe, ettei sitä silloin poistettu, Marttila sanoi.

Marttila on ottanut asian esiin myös kirjassaan Kansa kärsii, poliitikko porskuttaa.

Marttilan mukaan korkovähennysoikeus ja asuntosäästötilit ohjaavat rahavirtaa kiinteistöihin ”ja niihin tyhjiin seiniin pitkin maita ja mantuja”.

- Tämä on ollut iso poliittinen virhe. Nyt se viimeistään pitäisi poistaa, Marttila sanoi.

- Se raha mikä jää, kun et sijoita sinne seiniin, voit sijoittaa sen vaikka start up -yritykseen, Marttila sanoi.

Tilastojen mukaan 873 000 asuntokunnalla Suomessa on asuntovelkaa. Juha Sipilän (kesk.) hallitus tiukentaa asuntovelallisten korkovähennysoikeutta nopeutetussa aikataulussa. Korkovähennysoikeutta pienennetään joka vuosi 10 prosenttiyksikköä. Ensi vuonna vähennys on 55 prosenttia, vuonna 2017 45 prosenttia ja niin edelleen siten, että hallituskauden lopussa asuntolainojen koroista 25 prosenttia olisi vähennyskelpoista. Katso laskelma korkovähennysoikeuden rajaamisen vaikutuksista täältä.

Lisäksi hallituksen ehdollisissa leikkaustoimissa on esitelty korkovähennysoikeuden poistaminen kokonaan, jos yhteiskuntasopimusta ei synny.

”Asuntosijoittaminen on hyvin vaarallista”

Marttila ilmoitti SuomiAreenan keskustelussa myös, että hänen mielestään asunto ei ole järkevä sijoituskohde.

- Asuntosijoittaminen on tässä tilanteessa hyvin vaarallista. Eilen tossa Kokemäenjoen rannalla kuulin tällaisen tarinan, että siellä myydään 290 000 euron omakotitaloa, reilu 200 neliötä joen rannalla, ei mene kaupaksi. Vastaavan talon rakentaminen maksaa noin 400 000 euroa. Siitä voi miettiä, kuinka kannattavaa omakotitalon rakentaminen on, Marttila sanoi.

Marttila huomautti, että Helsingissä on ”30 000 asuntoa tyhjillään tällä hetkellä”. Kun väestö vanhenee ja kuolee, asuntoja vapautuu koko ajan lisää.

- 10–20 vuoden tähtäyksellä en uskaltaisi lähteä asuntosijoittajaksi, Marttila sanoi.