Eduskunnan on määrä tänään torstaina pitää keskustelu EU:n elpymisrahastosta. Keskustelu tuli eduskunnan ohjelmaan yllättäen sikäli, että siitä päätetiin vasta aiemmin tänään.

Hallitus on sorvannut asiaan kantaansa eilisestä lähtien. Eilen ei tullut odotuksista huolimatta valmista ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) vihjasi erimielisyyksistä sanoessaan Ylelle, että Euroopan elpymismekanismin asia ”sisältää myös puolueiden välisiä jännitteitä”.

Hallituksen kanta asiaan saatiin torstaina neljän jälkeen iltapäivällä.

LUE LISÄÄ:

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ehti äimistellä tilannetta.

”Saimme juuri äsken tiedon, että käsittelemme tänään salissa EU:n elpymisrahastoa. Kyseessä siis historiallisen suuri 750 mrd:n avustuspaketti. Meillä ei ole tietoa hallituksen kannasta ja jokainen ryhmä väsää ryhmäpuheenvuoroja tietämättä sitä. Järkyttävän juostenkustua touhua”, Wallinheimo tviittasi.

”Parasta olisi saada hallituksen kanta pikapuoliin, jotta ehdimme lukea sen ennen kyselytuntia”, toivoi kokoomuksen Anne-Mari Virolainen.

”Tänään tuli yllättäen iso asia eduskuntakeskusteluun. Kyselytunnin jälkeen ”Ajankohtaiskeskustelu EU:n elpymisrahastosta”. Hyvä, että asiasta keskustellaan perusteellisesti eduskuntapuolueiden kesken. Keskusta’n kanta on, ettei rahastoa voi ehdotetussa muodossa hyväksyä”, keskustan Pekka Aittakumpu tviittasi.

Keskustan Mikko Savola kuitenkin huomauttaa Wallinheimolle, että keskustelun ajankohdasta päättää eduskunnan puhemiesneuvosto. Savola vastaa lisäksi, että juuri oppositio oli halunnut keskustelun tänään torstaina.

EU:n elpymisrahasto olisi kooltaan valtavat 750 miljardia euroa. Koronaelvytykseen tarkoitetuista rahoista peräti 500 miljardia euroa myönnettäisiin suorina avustuksina ja 250 miljardia euroa lainoina. Komission esitys lisäisi yhteisvastuuta EU:ssa, sillä komissio ottaisi koronaelvytystä varten lainaa, jotka EU-maat takaisivat ja jotka olisi tarkoitus maksaa takaisin unionin verotusoikeuden lisäämisellä ja uusilla EU-veroilla.

LUE MYÖS:

Päivitetty kello 18:32: Lisätty Mikko Savolan kommentit.