Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) on lähettänyt Portugalin urheiluasioista vastaavalle ministerille kirjeen, jossa hän toivoo yhteistyötä seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi. Taustalla ovat suomalaisten naisurheilijoiden kokemukset, joita tutkii nyt poliisi.

Opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL) tiedotti heinäkuun lopulla häirinnästä, jota oli liiton mukaan tapahtunut korkeakouluopiskelijoiden EM-kisoissa Portugalissa.

–EUSA Games -kisoissa on tapahtunut vakavaa seksuaalista häirintää sekä raiskauksen yritys. Tekijöinä ovat toimineet yhden maan miesurheilijat ja pääasiallisena kohteena ovat olleet suomalaiset naisurheilijat. Myös maan iäkkäämpi miesvalmentaja on ollut osallisena seksuaalisessa häirinnässä, liitto totesi heinäkuussa.

Lue lisää: Liitto pöyristyi suomalaisnaisten kohtelusta urheilukisoissa: ”Vakavaa seksuaalista häirintää ja raiskauksen yritys”

Terho tiedotti pian tapauksen jälkeen, että urheilussa on oltava nollatoleranssi, mutta ei ottanut suoraan kantaa Portugalin tapaukseen. Nyt hän kertoo lähettäneensä asiasta kirjeen Portugalin opetusministerille Tiago Brandão Rodriguesille.

Terho edellyttää kirjeessä suhtautumaan asiaan sen vaatimalla vakavuudella ja korostaa viranomaisten välistä yhteistyötä. Kirjeessään Terho kertoo, että Suomen poliisi on alkanut tutkia tapausta ja työskentelee yhteistyössä Portugalin viranomaisten kanssa.

– Minä ja koko suomalainen urheiluperhe olemme järkyttyneitä ja pahoillamme suomalaisiin urheilijoihin kohdistuneesta häirinnästä Portugalissa järjestetyissä kilpailuissa. Suomi on sitoutunut nollatoleranssiin urheilun seksuaalisessa häirinnässä, Terho sanoo tiedotteessa.

Terho on useaan otteeseen tuonut esiin, että seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen käytökseen on puututtava nopeasti ja määrätietoisesti. Hän vaati häirinnästä kertomisen kynnystä matalammaksi jo edellisessä kannanotossaan ja toistaa vaatimuksen.

– Yhdenkään urheilijan ura ei saa päättyä siksi, että he kokevat olonsa turvattomaksi. Häirinnästä kertomisen kynnys on saatava matalammaksi. Vaatii rohkeutta kertoa tapahtuneista väärinkäytöksistä, hän sanoo nyt tiedotteessa.

Terhon mukaan Suomi on halukas jakamaan häirinnän torjumiseen liittyviä käytäntöjään ilmiön kitkemiseksi. Kansainvälistä yhteistyötä urheilun tasa-arvon edistämiseksi ja väkivallan torjumiseksi tehdään muun muassa Euroopan unionissa ja Euroopan neuvostossa. Sekä Suomen ja Portugalin hallituksen ovat osallistuneet työhön aktiivisesti. Myös urheiluliike on sitoutunut tavoitteisiin ja kannustaa torjumaan väkivaltaa.

Lue myös:

”Seksuaalinen häirintä kärjistyi raiskauksen yritykseen” – Kisajärjestäjä vastaa nyt suomalaisille naisurheilijoille

Sampo Terho puuttui seksuaaliseen häirintään urheilussa: ”Kynnys on saatava matalammaksi”