Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo, että potilastietoja koskevaa uutta lainsäädäntöä ei tule tällä hallituskaudella.

Saarikko ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ovat keskustelleet paljon julkista kritiikkiä saaneesta lakihankkeesta, joka Helsingin Sanomien mukaan laajentaisi poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin. Asia nousi esiin myös tänään eduskunnassa heti kyselytunnin aluksi, kun sdp:n kansanedustaja Sirpa Paatero kysyi asiasta.

Lue tarkemmin: ”Täysin toteuttamiskelvoton” – Järkytys sisäministeriön hankkeesta leviää

Saarikko vastasi Paaterolle, että lainsäädännön muutokset tässä asiassa ”eivät ole mahdollisia tällä hallituskaudella”.

”Helsingin Sanomien toimittajan lähestyessä minua, toimittajalla oli käytössä pykälät, minulla ei”, Saarikko sanoi.

Saarikon ja Mykkäsen mukaan hankkeesta on liikkunut julkisuudessa väärää tietoa ja aihetta on kommentoitu ”lehtitietojen varassa”.

Lue myös: Professorin täysi tyrmistys: Hallituksen lakihanke ”pysäytettävä välittömästi”

”Julkisuudessa käyty keskustelu on koskenut keskeneräistä valmistelua, johon ministerit eivät vielä olleet ottaneet kantaa. Valmistelun tarkoituksena ei ole missään vaiheessa ollut antaa poliisille pääsyä luottamuksellisiin potilasasiakirjoihin”, Saarikon ja Mykkäsen tiedotteessa linjataan.

Vaikka lakimuutosta ei ole tulossa, ohje tulee.

”Nykyään voimassa olevan lain mukaan terveydenhuollon ammattilainen saa ilmoittaa poliisille henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhkan arviointia ja uhkaavan teon estämistä varten välttämättömät tiedot, jos hänellä on syytä epäillä, että joku on vaarassa joutua väkivallan kohteeksi. Lainmuutoksesta huolimatta ilmoittamiskäytännöt vaihtelevat eri organisaatioissa ja eri puolilla Suomea. Jotta tilanne selkiytyy, sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö valmistelevat kunnille ja poliisille ohjeen lain soveltamisesta. Tietosuojavaltuutettu kutsutaan mukaan tähän työhön. Valmistelussa kuullaan terveydenhuollon ammattilaisia ja poliisia. Ohje pyritään lähettämään kunnille ja poliisille keväällä”, Saarikon ja Mykkäsen tiedotteessa sanotaan.

Lue myös: Sisäministeri Mykkänen vastaa järkytykseen lakihankkeesta: ”Sosiaalihuoltolaissa samat täsmennykset on koettu tarpeellisiksi”