Kalapolitiikasta kiinnostunut näyttelijä Jasper Pääkkönen avautuu Puheenvuoro-bloissaan Suomen kalastuspolitiikasta, joka on hänen mukaansa kestämätöntä.

Pääkkösen mukaan nykyinen maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) on tehnyt hyvää työtä, mutta hänen esityksensä uudeksi kalastuslaiksi ja -asetukseksi ”uhkaa tulla tyrmätyksi eduskunnassa”.

- Eduskunta käsittelee parhaillaan vuositolkulla valmisteilla ollutta kalastuslain kokonaisuudistusta. Aivan helppoa se ei vaikuta olevan, sillä ministeri Petteri Orpon lakiesitys on kohdannut raivokasta vastustusta useamman puolueen riveistä – myös Orpon omasta puolueesta kokoomuksesta, Pääkkönen kirjoittaa.

Pääkkösen mukaan nykyiseen kalastuslakiin on kirjattu luonnonvarojen kestävän käytön periaate, mutta sen noudattamisessaon epäonnistuttu.

- Suuri osa vaelluskalakannoistamme on uhanalaisessa tilassa, jotkut jopa sukupuuton partaalla, hän kirjoittaa.

Pääkkönen kohdistaa pitkässä ja perusteellisessa blogikirjoituksessaan kovaa kritiikkiä erityisesti keskustaa kohtaan.

- Jos kalastuslakia ja -asetusta ei saada tämän kauden aikana vietyä läpi, lienee selvää, että seuraavalla kaudella lain valmistelu aloitetaan hyvin erilaisista lähtökohdista. Tämä olisi katastrofi kalakannoillemme ja kalastuskulttuurillemme, Pääkkönen toteaa.

Hän kertoo pelkäävänsä pahoin, että ”kepu ja muut kestämättömän ryöstökalastuksen kannattajat ovat saaneet vesitettyä asetuksen lopullisesti”.

- En oleta, että keskustaa kiinnostaisi vesiluontomme kestävä käyttö ja sen kehittäminen, mutta kysyä sopii: eivätkö kalastusmatkailijoiden eurot kelpaa kepulle? Pääkkönen kirjoittaa.

Pääkkösen mielestä Suomen järjestelmä on kalastukseen liittyvän päätöksenteon ostalta ”hampaaton ja sanalla sanoen luokattoman huono”.