Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) matkustaa tänään Hollantiin keskustelemaan Euroopan talous- ja rahapolitiikasta.

Katainen tapaa Hollannin pääministerin Mark Rutten päivän mittaisissa neuvotteluissa. Asialistalla on useita aiheita, mutta käytännössä Kataisen uskotaan edistävän Suomen vakuushanketta Euroopan vakausrahastossa ERVV:ssä.

Suomi torppasi yhdessä Hollannin kanssa viime viikolla Bulgarian ja Romanian liittymisen Euroopan laajuiseen Schengen-alueeseen. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kiisti tuolloin, että kyse olisi ollut Hollannin hännystelystä tuen saamiseksi vakuusvaateelle.

Hollanti olisi kuitenkin joutunut kiusalliseen tilanteeseen, jos se olisi jäänyt yksin julkisesti vastustamaan Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyttä. Myös Ranskan tiedetään vastustaneen maiden jäsenyyttä, mutta ranskalaiset eivät lopulta Suomen ja Hollannin vuoksi tarvinnut näyttää kantaansa.

Stubb Brysseliin

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) puolestaan osallistuu tänään Brysselissä EU:n kauppaministereiden tapaamiseen.

Kokouksen asialistalla on maailman kauppajärjestön WTO:n Dohan neuvottelut ja tuleva työohjelma. Samalla keskustellaan EU:n yhteisestä kannasta Venäjän WTO-jäsenyyshankkeeseen.

Suomelle Venäjän liittäminen WTO:n jäseneksi on ulkoministeriön tärkeimmistä kauppapoliittista tavoitteista.