Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen vaatii, että Suomi ottaa aktiivisen roolin Laguna-hankkeen käynnistämisessä Pyhäjärvelle.

Laguna-hankkeessa tutkitaan neutriinotähtitiedettä sekä niin sanottua suurta yhtenäisteoriaa, joka on fysiikan suurin ratkaisematon ongelma, Sarkkisen tiedotteessa kerrotaan. Tutkimushankkeessa sijoitetaan suuria neutriinoilmaisimia sopivan etäisyyden päähän Sveitsin CERN:istä.

- Pyhäsalmen kaivos Pyhäjärvellä on tutkimusten mukaan ensisijainen sijoituspaikka tutkimusasemalle. Kaivoksen toiminta on loppumassa, ja tutkimushanke halutaan käynnistää. Olisi tärkeää saada päätös Suomen osallistumisesta pian, Sarkkinen vaatii.

Sarkkisen mukaan kyseessä olisi ”historian suurin kansainvälinen tiedehanke Suomessa”.

- Hankkeen tulokset voisivat mullistaa luonnon peruslakien ja aineen olemuksen tuntemusta vähintään yhtä paljon kuin kuuluisan Higgsin hiukkasen löytäminen, Sarkkisen tiedotteessa hehkutetaan.

Sarkkisen mielestä Laguna-hankkeen toteutuminen olisi merkittävä myös aluetaloudelle. Pyhäsalmen kaivoksen käyttäminen uuteen tarkoitukseen toisi alueelle uusia työpaikkoja tieteen ja teknologian alalle sekä tukipalveluihin ja rakentamiseen, Sarkkinen uskoo.

Sarkkisen mielestä investointi maksaisi itsensä takaisin moninkertaisesti.

Sarkkinen on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallituksen suhtautumisesta hankkeeseen.