Perustuslakivaliokunta katsoo, että lähtökohtaisesti Suomen hallituksen tavoitteet EU:n elpymispaketissa ovat oikeansuuntaisia.

Asiasta kertoi puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) eduskunnassa tiedotustilaisuudessa.

Hän olisi henkilökohtaisesti toivonut, että viime perjantaina saatu uusi esitys olisi ollut kompromissihakuisempi. Uudessa esityksessä paketti pysyisi entisen kokoisena eli olisi summaltaan 750 miljardia euroa, josta 500 miljardia olisi avustuksia ja 250 miljardia lainoja. Mukana oleva EU:n monivuotinen budjetti olisi komission 1 100 miljardin euron ehdotusta hieman pienempi, 1 074 miljardia euroa.

LUE SEURAAVAKSI:

Ojala-Niemelä huomauttaa, että uudessa ehdotuksessa paketin summa säilyi samana samoin kuin avustuspainotteisuus.

”Nyt täytyy sitten odottaa siltä osin, että tuleeko sellainen todellinen kompromissiesitys”, hän sanoi.

”Kuten valtioneuvostonkin tavoite on, myös perustuslakivaliokunta lähti siitä, että tätä lainamäärää olisi syytä painaa alas.”

Perjantaina saatua uutta ehdotusta perustuslakivaliokunta tosin ei vielä käsitellyt.

LUE SEURAAVAKSI:

Ojala-Niemelän mukaan alkuviikon kokouksissa on ollut elpymispaketin osalta kyseessä eräänlainen välitarkastus. Valtioneuvosto on toimittanut valiokunnalle U-kirjelmät, joissa on valtiosääntöoikeudellista arviointia aiempaa enemmän.

Valiokunnan mielestä neuvoston oikeuspalvelun lausunto vähentää alustavan arvion mukaan huolia, joita valiokunta esitti aiemmassa lausunnossa komission alkuperäisestä ehdotuksesta yhteensopivuudesta perussopimusten kanssa. Ojala-Niemelä huomauttaa, että oikeuspalvelun lausunto oli perusteellinen ja hyvin laadittu.

Ojala-Niemelän mukaan nyt näyttää siltä, että sekä perussopimuksen mukaisuus että oikeusperustat ovat lähempänä tavoitetta, että ne ovat kunnossa.

Tarvittaessa perustuslakivaliokunnalla on valmius kokoontua käsittelemän asiaa uudelleen kesälomilta.

LUE LISÄÄ: