Jäätiköt sulavat, mikä nostaa merenpintaa.

Parhaillaan merenpinta nousee yli kaksi kertaa nopeammin kuin edellisellä vuosisadalla eli 3,6 millimetriä vuodessa – ja tahti vain kiihtyy, kertoo hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC:n tuoreesta meriin ja jäätikköihin keskittyvässä raportissaan.

Merenpinta nousi 1900-luvulla yhteensä 15 senttimetrillä.

LUE MYÖS: Sauli Niinistö YK:ssa: ”Vaikka lopettaisimme kaikki päästömme huomenna, meidän olisi elettävä seuraavat vuosikymmenet sen ilmastonmuutoksen kanssa, jonka olemme jo aiheuttaneet”

Vuonna 2100 merenpinta voi olla 30–60 senttimetriä nykyistä korkeammalla, vaikka lämpeneminen onnistuttaisiin rajoittamaan alle kahteen celsiusasteeseen. Mikäli kasvihuonepäästöjen kasvua ei pystytä taittamaan laskuun, merenpinta voi olla vuosisadan päättyessä jopa 110 senttimetriä korkeammalle, uudessa raportissa arvioidaan.

Raporttia oli tekemässä yli sata kirjoittajaa 36 maasta. He arvioivat viimeisintä tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista meriin ja jäätikköihin viitaten 7 000 tieteelliseen julkaisuun.

Raportin mukaan jäätikköjen sulamisen vaikutus meriin lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten tulvia ja myrskyjä. Tietyt saarivaltiot ovat vaarassa muuttua asuinkelvottomiksi.

Merien lämpeneminen ja muut muutokset merissä vaikuttavat jo mereneläviin. Siten ne osuvat myös ihmisyhteisöihin, joille merenelävät ovat tärkeä ravinnonlähde tai elinkeino.

IPCC:n mukaan uudet tiedot tukevat sitä, että ilmaston lämpenemistä tulee rajoittaa niin paljon kuin mahdollista. Kasvihuonepäästöjen kiireellinen vähentäminen rajoittaisi merten ja jäätikköjen muutoksia.

”Jos vähennämme päästöjä terävästi, seuraukset ihmisille ja heidän elinkeinoilleen ovat yhä haastavat, mutta mahdollisesti paremmin hallittavissa kaikista haavoittuvaisimmassa asemassa olevien kannalta”, sanoo tiedotteessa ilmastopaneelin puheenjohtaja Hoesung Lee.

Lee on eteläkorealainen taloustieteen tohtori.

Suomessa lumettomia talvia ja vaikeuksia norpalle

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan sama kehityskulku vaikuttaa myös Suomeen.

”Itämeren jääpeite voi pienentyä tämän vuosisadan loppuun mennessä jopa 80 prosenttia", WFF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen sanoo tiedotteessa.

Järjestön mukaan tulevaisuudessa yhä useampi talvi voi olla Etelä- ja Lounais-Suomessa lumeton ja jäätön. Lisäksi lumeen pesänsä tekevät eläimet, kuten ahma ja saimaannorppa, ovat lumipeitteestä riippuvaisia.

Rahunen heittää pallon poliitikoille.

”Tässä Antti Rinteen hallituksella on vielä paljon tehtävää. Ilmastonmuutoksen torjumisen olisi pitänyt näkyä voimakkaammin myös ensi vuoden budjettiesityksessä", Rahunen kertoo tiedotteen mukaan.

LUE MYÖS: Kansanedustajalta voimakas kannanotto: ”Greta Thunberg pukee sanoiksi miljoonien ihmisten todellisen huolen – hänen viestinsä on neuvostopropagandan vastakohta”