Rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritys Manpower on selvittänyt Y-sukupolven näkemyksiä työelämästä maailmanlaajuisesti.

Kyselyihin perustuvassa selvityksessä oli mukana 19 000 työelämässä olevaa Y-sukupolven edustajaa 25 eri maassa. Tutkimuksessa Y-sukupolvella tarkoitetaan vuosina 1982–1996 syntyneitä.

Yli puolet arvioi kyselyssä jäävänsä eläkkeelle yli 65-vuotiaina ja reilu neljännes yli 70-vuotiaana. Vastaajista 12 prosenttia ennakoi jatkavansa työssä kuolemaansa saakka, kertoo Manpowerin selvitystä referoiva Maailman talousfoorumi.

Manpowerin mukaan Y-sukupolvi on syyttä suotta leimattu laiskaksi. Y-sukupolven edustajat tekevät yhtiön mukaan jo nyt vähintään yhtä pitkää, jopa pidempää työpäivää kuin muut sukupolvet. 73 prosenttia kertoo työskentelevänsä yli 40 tuntia viikossa ja lähes neljännes työskentelee yli 50 tuntia viikossa.

Työmäärä vaihtelee suuresti maan ja maanosan mukaan. Intiassa työtuntien määrä on suurin, 52, ja Australiassa pienin, 41. Euroopan maissa Y-sukupolvi työskentelee yleisesti ottaen 42–45 tuntia viikossa.

Samaan aikaan 84 prosenttia vastaajista ennakoi, että työelämään on tulossa merkittäviä taukoja paitsi perheenlisäyksen, myös lomamatkojen vuoksi. Maailman talousfoorumin mukaan vanha ajatus uralla jatkuvasti ylöspäin pyrkimisestä on vaihtumassa ajatukseen aaltomaisesta urakehityksestä.

Aaltomaisuudella tarkoitetaan sitä, että uran odotetaan etenevän aiempaa lyhyempinä ryöppyinä, aika ajoin vaihtavan sekä suuntaa että tahtia.

Suomea ei ollut mukana Manpowerin tutkimuksesta, mutta Y-sukupolven asioista on meilläkin keskusteltu aktiivisesti:

Lue lisää: Y-sukupolven tuloromahdus totta myös Suomessa

Lue myös: 85 337 nimeä – Puhkeaako nyt 1980–1995 syntyneiden kapina?

Lue myös: Guardian: 1980–1995 syntyneet ”petetty” ennennäkemättömällä tavalla – tuloromahdus 7 länsimaassa

Lue myös: Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”