Tänä syksynä runsaasti esillä ollut työpaikkakiusaaminen näyttää kyselytutkimuksen perusteella olevan Suomessa keskimäärin yleisempää kuin muissa Euroopan maissa.

Laajassa Eurofoundin työolotutkimuksessa on vertailtu 27 EU-maan sekä seitsemän muun Euroopan maan työoloja.

Selvityksen perusteella Suomessa 9,2 prosenttia työntekijöistä kokee tulevansa syrjityksi työpaikalla. Osuus on yksi suurimmista Euroopassa; Ranskassa, Belgiassa, Luxemburgissa ja Albaniassa osuudet olivat Suomea suurempia. Suomessa kyselyyn vastanneista syrjityksi koki tulevansa 12,6 prosenttia naisista ja kuusi prosenttia miehistä. Vuonna 2005 vastaavat osuudet olivat 5,3 ja 6,9 prosenttia – eli syrjityksi tulemisen tunne on lisääntynyt Suomen työpaikoilla.

Tutkimuksessa kysyttiin vastaajilta myös, ovatko he joutuneet sanallisen solvaamisen kohteeksi työpaikallaan viimeisen kuukauden aikana. Suomalaisista lähes 16 prosenttia vastasi kyllä. Osuus oli Suomea vastaava esimerkiksi Baltian maissa ja Isossa-Britanniassa. Itävallassa ja Tshekissä solvatuksi oli joutunut yli 17 prosenttia vastaajista.

Työpaikkakiusaamista tai -häirintää oli viime vuoden aikana kokenut 6,2 prosenttia suomalaisista, mikä on niin ikään yksi korkeimmista lukemista. Ranskassa, Belgiassa, Alankomaissa, Itävallassa ja Luxemburgissa osuus oli suurempi kuin Suomessa.

6,3 prosenttia suomalaisista kertoi saaneensa viimeisen kuukauden aikana uhkauksia tai tulleensa nöyryytetyksi. Osuus on Euroopan keskitasoa. Fyysisen väkivallan kohteeksi työpaikallaan oli viimeisen vuoden aikana joutunut vain harva (2,7 prosenttia).

Tutkimuksen tuloksia ei välttämättä voi vetää suoraan johtopäätöksiä, sillä kiusaamisen määritelmät voivat olla erilaisia eri maissa. Tänä syksynä työpaikkakiusaaminen on kuitenkin ollut runsaasti esillä julkisuudessa. Omista kokemuksistaan ovat kertoneet esimerkiksi Suomen Pankin Sinikka Salo, keskustan ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen sekä Suojelupoliisin virkamiehet.

SAK:n työympäristöasiantuntija Raili Perimäki sanoi aiemmin tässä kuussa Uudelle Suomelle, että julkisuuteen tuleminen työpaikkakiusaamisesta on Suomessa yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Perimäen mukaan työpaikkakiusaaminen ja -häirintä on osoittautunut aiheeksi, joka koskettaa ja kiinnostaa valtavan monia suomalaisia.

Perimäen mielestä julkkisten ulostulot kiusaamisesta kertovat suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän tilasta.