George Orwellin Eläinten vallankumouksen lukeminen käännytti minut pois radikaalista islamismista, väittää entinen ääri-islamisti Maajid Nawaz.

Pakistanilaistaustainen, mutta Englannissa syntynyt Nawaz tuomittiin vuonna 2002 Egyptissä neljäksi vuodeksi vankilaan islamistisen, vallankumouksellisen toiminnan vuoksi. Nykyisin hän tekee poliittista uraa liberaalidemokraattien riveissä Englannissa.

Telegraph-lehden mukaan Nawaz kertoi tuoreessa radiohaastattelussa lukeneensa Orwellin vuonna 1945 julkaistun romaanin vankilassa, tuomittujen jihadistien ympäröimänä. Eläinten vallankumous -satiirissa eläimet kaappaavat vallan maatilalla, mutta ihanneyhteiskunnan sijaan toteutuu tunnuslause: kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Nawazin mukaan kirja ja muiden islamistien seuraaminen sai hänet tajuamaan, että ”utopian rakentaminen on mahdotonta”.

– Ajattelin, että voi hyvä Jumala, jos nämä tyypit nousevat valtaan, he tulevat olemaan Eläinten vallankumouksen islamistinen vastine, Nawaz sanoi yhdysvaltalaisen NPR-radion haastattelussa.

– Ajattelin, etten voisi luottaa valtaa näiden kavereiden käsiin. Jos tämä teokraattinen kalifaatti koskaan syntyisi, se olisi painajainen Maan päällä.

Nawaz, joka oli 16-vuotias liittyessään radikaali-islamistisen Hizb ut-Tahririn riveihin, erosi järjestöstä vuonna 2007 päästyään vankilasta. Seuraavana vuonna hän perusti ekstremismiä vastustavan ajatushautomon ja julkaisi kirjan matkastaan ääri-islamismista ”demokraattiseen heräämiseensä”.