Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson syyttää Ruotsin hallitusta kriisitietoisuuden puutteesta ja vastuuttomasta maahanmuuttopolitiikasta.

Ruotsin puoluejohtajat kohtasivat tänään keskiviikkona maan eduskunnan järjestämässä väittelyssä. Åkesson haastoi istuvaa pääministeriä, sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Stefan Löfveniä maahanmuutosta, joka Åkessonin mielestä on liian suurta.

”Tämä hallitus antaa ymmärtää tajuavansa isoja ongelmia, että se tekee asioille jotakin, mutta sitten se kuitenkin jatkaa samaan entiseen tapaan”, Åkesson sanoo Löfvenille.

”Viime vuonna myönnettiin 120 000 ihmiselle oleskelulupa maahamme. Minun kysymykseni Stefan Löfvenille on: koska tämä loppuu?”

LUE MYÖS:

Ruotsin maahanmuuttovirasto Migrationsverketin mukaan Ruotsi myönsi viime vuonna yhteensä 119 568 oleskelulupaa, mikä on jonkin verran vähemmän kuin kolmena edellisenä vuonna. Viraston mukaan näistä 19 201 myönnettiin turvapaikkaperusteisesti ja 31 785 perheenyhdistämisen perusteella. Työperäisiä oleskelulupia myönnettiin 43 233 ja 9 680 toisesta EU- tai ETA-maasta tulevalle.

Vastauspuheenvuorossaan Löfven vuorostaan hämmästeli, mihin kaikkeen maahanmuuttoon Åkesson haluaisi puuttua.

”Kun Jimmie Åkesson laskee 120 000 oleskelulupaa, hän laskee lukuun mukaan myös yrittäjät, tutkijat, insinöörit, diplomi-insinöörit, ohjelmoijat… Nämä ovat niitä ihmisiä, joita tämä maa tarvitsee. Jimmie Åkesson sanoisi ruotsalaisille yrityksille ja viranomaisille, että näiden ihmisten ei pitäisi päästä Ruotsiin.”

Åkessonin mukaan hallituksen pitäisi tajuta, ettei selvä enemmistö tulijoista ole insinöörejä tai suunnittelijoita.

”Useimmat tulevat erittäin hankalasta tilanteista ja erittäin moni syrjäytyy ja heistä tulee tukiriippuvaisia sekä hyviä rekrytointikohteita juuri niille jengeille, joita Stefan Löfven sanoo haluavansa torjua”, Åkesson vastasi.

Tähän Åkessonin puheenvuoroon Löfven ei halunnut enää vastata vaan syytti tätä retorisesta harhauttamisesta.

”Ensiksi Jimmie Åkesson kysyy minulta kysymyksen oleskeluluvista ja kun vastaan siihen, hän sanookin, että hän ei tarkoittanutkaan sitä. On niin, että suurin osa maahanmuutosta on työperäistä maahanmuuttoa.”

LUE MYÖS: