Liittokansleri Angela Merkelin suuri koalitio kärsi jo toisen peräkkäisen rökäletappion Saksan osavaltiovaaleissa.

Merkelin johtamat kristillisdemokraatit (CDU) näyttävät kuitenkin pysyvän Hessenissä pääministeripuolueena. Siksi Merkelin tuskin tarvitsee vielä pelätä asemansa puolesta.

Berliinin hallituspuolueiden eli sosiaalidemokraattien (SPD) ja CDU:n kannatus suli Hessenissä yhteensä selvästi yli 20 prosenttiyksikköä. Vastaava romahdus nähtiin kaksi viikkoa sitten Baijerissa. Vihreät ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) olivat myös Hessenissä maapäivävaalien suuria voittajia.

Vihreät paransi ääniosuuttaan lähes 9 prosenttiyksikköä ja kiilasivat käytännössä tasoihin SPD:n kanssa. AfD nousi Hessenissä neljänneksi suurimmaksi puolueeksi ja on nyt edustettuna Saksan kaikissa osavaltioissa.

Vaalitulos on ennen muuta kitkerä isku Berliinin liittohallitukselle. Äänestäjät rankaisivat sekä CDU:ta että SPD:tä. Valtaosa menetyksistä valui vihreille ja AfD:lle.

Suurin häviäjä on CDU. Merkel pani vaalikampanjan loppumetreillä koko arvovaltansa peliin tukeakseen Hessenin CDU-pääministeriä Volker Bouffieria. Isoin osa yli 10 prosenttiyksikön tappiosta menee siksi nimenomaan Merkelin tiliin.

Todennäköisesti Bouffier pystyy kuitenkin jatkamaan pääministerinä joko pelkästään nykyisen hallituskumppanin vihreiden tai yhdessä vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa. Jos Bouffier olisi joutunut johtamaan CDU:n Hessenissä oppositioon, Merkelin asema olisi horjunut. Nyt tilanne näyttää liittokanslerin kannalta hivenen paremmalta.

SPD:n puoluejohtaja Andrea Nahles ei sunnuntai-iltana peitellyt pettymystään. Hallitusyhteistyö oikeistounionin kanssa nakertaa demareiden kannatusta sekä valtakunnallisesti että myös osavaltioissa. Käännettä parempaan ei mielipidemittausten perusteella ole luvassa.

Nahles ja muut johtavat sosiaalidemokraatit eivät kuitenkaan vielä sunnuntaina lähteneet kyseenalaistamaan Berliinin suuren koalition tulevaisuutta. Jos Merkelin hallitus hajoaisi, Saksassa järjestettäisiin keväällä ennenaikaiset parlamenttivaalit. SPD olisi hyvin todennäköisesti myös niissä suuri häviäjä.

Vihreille ennenaikaiset vaalit olisivat tässä tilanteessa lähes lottovoitto. Puolue on kasvattanut tasaisesti kannatustaan demareiden ja myös oikeistounionin kustannuksella.

Vaikka Angela Merkel valittaneen Hessenin vaalien jälkeen joulukuussa uudelleen CDU:n puheenjohtajaksi ja vaikka hänen johtamansa suuri koalitio jatkaa työtään, Saksaa 13 vuotta johtaneen liittokanslerin lähtölaskenta kiihtyy.

CDU:n taustavaikuttajat korostivat jo ennen Hessenin vaaleja KL:lle, että Hampurin puoluekokouksessa käydään joka tapauksessa kitkerähkö keskustelu puolueen tulevasta linjasta. Hessenin tulos ei välttämättä kiihdytä tätä ounasteltua vääntöä, mutta se käydään, kuului näkemys myös sunnuintai-iltana.

Merkelin johdolla CDU:n on entistä vaikeampi voittaa vaaleja. Seuraava koetinkivi on ensi toukokuussa, kun EU-parlamenttiin valitaan uudet edustajat. Vihreille ja AfD:lle povataan voittoa myös näissä vaaleissa.