Suomessa myytävistä elintarvikkeista on löytynyt korkeita asetaldehydipitoisuuksia.

Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli aineen viime lokakuussa ihmisille syöpää aiheuttavaksi alkoholin juomisen yhteydessä. Se nousi ylimpään riskiluokkaan tupakan ja asbestin seuraan.

Kalevan mukaan professori Mikko Salaspuron työryhmän testeissä jogurttien keskimääräinen asetaldehydipitoisuus ylitti riskirajan kahdeksankertaisesti. Vastaavia pitoisuuksia ryhmä mittasi useista hedelmämehuista ja soijakastikkeista.

- Jopa vauvojen hedelmäsoseista löytyy samoja pitoisuuksia kuin jukurteista, Salaspuro kertoo lehdelle.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira käynnistää tutkimukset elintarvikkeissa olevan asetaldehydin merkityksen arvioimiseksi. Vielä ei tiedetä, miten asetaldehydi vaikuttaa ihmiseen.

Eviran mukaan elintarvikkeiden käyttöä ei ole vielä syytä ryhtyä rajoittamaan.

Myöhemmin sunnuntaina Salaspuro kertoi Uudelle Suomelle, miten hänen omat ruokailutottumuksensa ovat muuttuneet asetaldehydihavaintojen takia.