EU-johtajat hyväksyivät torstaina huippukokouksessaan uuden brexit-sopimuksen.

Suomen pääministeri Antti Rinteen mukaan lopputulos on ”yhä kokonaisuus, jolla toivottavasti myös brittiparlamentti saadaan vakuuttuneeksi”.

”Kaikilla on yhteinen tahtotila estää sopimukseton ero. No deal -brexitin vaikutukset eurooppalaisten ihmisten elämään tulevat olemaan negatiivisempia kuin sopimuksellinen ero. Sen takia kaikki haluavat välttää sitä kaikilla tarkoituksenmukaisilla keinoilla.”

Rinne ei halunnut spekuloida sillä, miten erosopimukselle käy brittiparlamentissa.

”Odotetaan lauantaihin ja sen jälkeen on mahdollista arvioida, tarvitaanko jotain muita toimenpiteitä”, Rinne kommentoi.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja pääministeri Boris Johnson pitivät aiemmin eilen tiedotustilaisuuden Brysselissä.

”Meillä on sopimus, mikä tarkoittaa, ettei ole tarvetta minkäänlaiselle lisäajalle. Se on reilu ja tasapuolinen sopimus”, Juncker sanoi.

Junckerin mukaan neuvoteltu sopimus on osoitus EU:n sitoutumisesta ratkaisujen hakemiseen. Juncker sanoi myös, että uudet neuvottelut EU:n ja Britannian uudesta suhteesta alkavat välittömästi marraskuun ensimmäinen päivä brexitin jälkeen.

Britannian pääministeri Johnsonin mukaan kyse on ”erittäin hyvästä sopimuksesta sekä EU:lle että Britannialle”.

”Se tarkoittaa, että voimme toteuttaa todellisen brexitin.”

Hän esitti toiveen, että hänen kanssaedustajansa brittiparlamentissa auttaisivat samaan sopimuksen läpi.

”Nyt on hetki saada sopimus valmiiksi ja keskittyä tulevaisuuteen.”