Britannian pääministerin päätös lykätä parlamentin istuntokauden aloitusta juuri ennen brexit-määräaikaa on nostattanut mielenilmauksia. Sopimuksetonta brexitiä vastustavat parlamenttiedustajat suunnittelevat vastatoimia.

Yli miljoona brittiä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vastustetaan pääministeri Boris Johnsonin päätöstä lykätä parlamentin istuntojen aloitusta lokakuun puoliväliin.

Kriitikoiden mielestä Johnsonin toimi on epädemokraattinen yritys estää parlamenttiedustajia pysäyttämästä sopimukseton brexit. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Kuningatar Elisabet hyväksyi pääministerin istuntokauden lykkäyspyynnön keskiviikkona.

Ministeri Michael Gove kielsi BBC:lle jyrkästi, että kyse olisi poliittisesta päätöksestä, jolla estetään sopimuksettoman EU-eron vastustajien aikeita. Hänen mukaansa parlamentille jää riittävästi aikaa keskustella brexitistä.

Johnson ilmoitti keskiviikkona, että parlamentin istuntokausi alkaa 14. lokakuuta. Kansanedustajille jää reilut kaksi viikkoa aikaa keskustella toimista ennen mahdollisen kovan brexitin toteutumista. Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta, jos sopimusta ei synny.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kuvasi tilannetta ”demokratian murskaamiseksi” sopimuksettoman brexitin läpiviemiseksi ilman, että parlamentilla on aikaa hyväksyä lakeja. Hän vetosi siihen, että lykkäys yritetään pysäyttää.

The Guardian -lehden mukaan parlamenttiedustajat yli puoluerajojen ovat valmistautumassa vastaiskuun ensi viikolla, kun parlamentti kokoontuu.

Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow kuvasi Johnsonin yllätyspäätöstä ”perustuslailliseksi skandaaliksi”. Puhemies ei yleensä ota kantaa päivänpolitiikkaan.

Kovaa brexitiä vastustavilla edustajilla on vain neljä istuntopäivää aikaa saada läpi aikeensa.

Joukko korkean tason poliitikkoja, mukaan lukien entinen pääministeri John Major, on uhannut aiemmin lähteä oikeusteitse estämään pääministeri Johnsonin suunnitelmat, jos hän pysäyttää parlamentin työn saadakseen läpi kovan brexitin.