Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon mukaan perustuslakivaliokunnan tietovuodon johdosta on mietittävä, pitääkö menettelyjä tulevaisuudessa muuttaa.

Valiokunnan lausuntoluonnos soten valinnanvapaudesta vuodettiin Ilta-Sanomille, mitä valiokunta pitää vakavana asiana ja ilmoitti aiemmin tiukentavansa käytäntöjään tietovuodon takia. Lue tarkemmin: Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Risikon mukana valiokunta ei ole voinut julistaa asiakirjoja salaisiksi, koska kynnys ei ole ylittynyt. Risikon mukaan kynnys on erittäin kova. Risikon mielestä nyt onkin pohdittava, pitääkö menettelyjä tulevaisuutta ajatellen muuttaa. Hän sanoi pitävänsä vuotoa äärimmäisen vakavana asiana.

– Puhemiesneuvostossa totesimme, että vuoto on äärimmäisen vakava. Se vaikuttaa tämän talon maineeseen ja tiedon luotettavuuteen, jota tämän talon pitää ylläpitää, Risikko sanoo.

Risikon mukaan salauspäätöksen voi tehdä myös valiokunta itse, mutta on olemassa tiukat kriteerit siihen, milloin näin voi tehdä.

– Muistutan, että jokainen asia joka tässä talossa käsitellään, on vakava asia, ja siihen vakavasti suhtaudutaan. Kaikki se lainsäädäntö, mitä täältä tulee, vaikuttaa ihmisten elämään, Risikko sanoi toimittajille eduskunnassa.

Risikon mukaan vuotajan selvittäminen on vaikeaa, eikä hän ota tässä vaiheessa kantaa siihen, mitä vuotajalle seuraa, jos hän jää kiinni.

Puhemiesneuvosto käsitteli perustuslakivaliokunnan päätöstä tiukentaa käytäntöjään tietovuodon johdosta. Neuvosto totesi toimet tarpeelliseksi. Risikon mukaan valiokunnilla on autonomia ja ne voivat itse päättää, toimivatko samoin kuin perustuslakivaliokunta. Tänään perustuslakivaliokunnan päättämät toimet ovat Risikon mukaan kuitenkin tilapäisiä.

Perustuslakivaliokunta päätti luopua toistaiseksi muun muassa sähköisen työtilan käytöstä. Siihen pääsevät käsiksi sekä avustajat että kansanedustajat. Risikon mukaan tästä ei voi tehdä päätelmää, jonka mukaan nimenomaan avustajat olisivat vuotaneet tietoja.

Risikko ei ota kantaa siihen, tuliko vuoto oppositiosta vai muualta. Hänen mukaansa kyseessä on asia, joka vaikuttaa ”talon imagoon ja maineeseen”.

Puhemiesneuvosto otti kantaa tilanteeseen myös tiedotteessa, jonka mukaan asian vakavuuden vuoksi puhemies tulee kutsumaan ryhmien puheenjohtajat ja puolueiden puheenjohtajat koolle ensi viikolla.

– Puhemiesneuvosto kiinnittää vakavaa huomiota perustuslakivaliokunnan osalta tapahtuneeseen, valmistelussa olevaa asiaa koskevaan, tietovuotoon. Puhemiesneuvosto pitää perustuslakivaliokunnan tänään päättämiä tiukkoja poikkeustoimenpiteitä perusteltuina, tiedotteessa todetaan.