Perustuloon tähtäävä kansalaisaloite on käynnistetty eilen eduskunnassa. Aloite on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja se voidaan luovuttaa eduskunnalle, kun siinä on 50 000 allekirjoitusta, kertoo kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) blogissaan.

- Aloitteessa vaaditaan vähintään nykyisen perusturvan vähimmäisetuuksien suuruista, kaikille täysi-ikäisille maksettavaa perustuloa, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

Euromääräistä summaa ei aloitteessa mainita, mutta Kelan mukaan perusturvan varassa elävä työtön saa käteen noin 540 euroa.

-Nykyinen sosiaaliturva lokeroi ihmiset joko työntekijöihin ja työttömiin. Työmarkkinoiden ulkopuoliset ovat taloudellisesti ja sosiaalisesti heikommassa asemassa kuin työssä käyvät. Satunnaisten palkkatulojen vaikutus erilaisiin samanaikaisiin tukiin aiheuttaa erilaisia byrokratia- ja kannustinloukkuja, jotka eivät edistä ihmisten työllistymistä. Perustulo poistaisi turhan jaottelun työllisiin ja työvoiman ulkopuolisiin, Alako-Kahiluoto perustelee perustuloa blogissaan.

Aiemmin kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen on ottanut voimakkaan negatiivisen kannan perustuloon. Hänen puoluetoverinsa Lasse Männistö sen sijaan kannattaa ajatusta.

Eilen aloitetun perustulokampanjan taustalla on puoluepoliittisesti sitoutumaton perustuloverkosto BIEN Finland (Basic Income Earth Network).

Kannatatko perustuloa? Ota kantaa täällä.