Viikingit eivät ilmeisesti olleetkaan Färsaarten ensimmäisiä asukkaita, kertoo tuore englantilais-islantilainen tutkimus. Joku löysi saaret ja asettui niille jo noin 500 vuotta ennen viikinkejä, tutkijat uskovat tuoreen löydön perusteella.

Tutkimus on julkaistu Quaternary Science Reviews -julkaisussa.

Durhamin yliopiston tutkija Mike Church ja Färsaarten kansallismuseon tutkija Símun V. Arge tekivät odottamattoman löydön ottaessaan näytteitä keskiaikaisen viikinkiasutuksen paikalta. Viikinkitalon alta löytyi poltetun turpeen tuhkaa sekä ohranjyvien jäämiä, joiden merkitys avautui tutkijoille vasta, kun niiden ikä saatiin määritettyä.

Löydökset ajoittuivat noin 300-500-luvuille, mikä tekee niistä Färsaarten aikaisimman arkeologisen löydön. Viikinkien uskotaan saapuneen Färsaarille vasta 800-luvulla.

Turpeen tuhkaa käytettiin pohjoisella pallonpuoliskolla yleisesti viljelymaan parantamiseen. Ohra puolestaan ei ole Färsaarten alkuperäislajistoa, joten ihmisen on täytynyt tuoda sitä saarille, kertoo ArsTechnica-lehti.

Aiemminkin on epäilty, että muun muassa irlantilaiset munkit olisivat matkanneet Färsaarille jo ennen norjalaisia viikinkejä. Nyt teoria saa ensimmäisen kerran arkeologista tukea. Church ja Arge eivät kuitenkaan ota kantaa siihen, mistä ensimmäiset viljelijät olisivat voineet Färsaarille tulla.

Tutkijat uskovat, että samat edelläkävijät ovat voineet käydä ennen viikinkejä myös muille Pohjoisen Atlantin alueilla. Färsaaret olivat viikingeille ensimmäinen askel kohti Islantia ja lopulta, mahdollisesti, Pohjois-Amerikkaa.

–Färsaarten ja laajemman Pohjois-Atlantin alueen kolonisaation ajoituksesta ja luonteesta tarvitaan uudelleenarviointi, Church ja Arge toteavat.