Singapore

Yhtenä Jollan perustajista tunnettu Antti Saarnio on työskennellyt uuden Zippie-yrityksensä parissa jo kolme vuotta. Saarnio on yksi yrityksen perustajaosakkaista ja sen toimitusjohtaja.

Yrityksen kehittämä lohkoketjuteknologiaan perustuva virtuaalilompakko on lanseerattu kuluvan vuoden marraskuussa.

”Keniassa meillä on käynnissä jo ohjelma, jossa lompakon käyttäjät itse hankkivat oman verkostonsa ja joille he suosittelevat tätä lompakkoa”, Saarnio kertoo Singaporessa.

LUE MYÖS:

”Verkosto muun muassa hankkii virtuaalilompakon kautta mobiilidatan, ja kaikki sen lompakon käyttäjät saavat palkkioita verkostonsa alustoista.”

Zippie on alun pitäen perustettu Hongkongissa, mutta sen yhteyteen on perustettu yhtiö Singaporeen, johon yrityksen toiminta tullaan siirtämään tasejärjestelyn kautta. Singapore valikoitui yhtiön uudeksi kotipaikaksi, koska Kaakkois-Aasia on yritykselle tärkeä markkina. Saarnion mukaan myös Singaporen kasvuyritysystävällinen ympäristö edesauttoi päätöstä.

”Lohkoketjuteknologia on aina regulaatiomielessä tärkeää, miten paikallinen regulaatio suhtautuu lohkoketjuteknologiayrityksiin Singapore on edelläkävijä siinä ja täällä on hyvin kehitetty sitä ympäristöä. Täällä on tehty oma niin kutsuttu sandbox-regulaatio lohkoketjuteknologiayrityksille.”

LUE MYÖS:

Myös Singaporen tarjoamat kasvuyrityspääomarahoitusmarkkinat houkuttivat. Saarnio kertoo, että Singapore kehitti jo muutama vuosi sitten laajamittaisen valtion sijoitus- ja tukiohjelman. Singaporeen aidosti toimintansa siirtänyt yhtiö voi saada pääomasijoituksia kolmeen miljoonaan Yhdysvaltain dollariin asti siten, että valtion oma sijoitusyhtiö matchaa muiden ulkopuolisten sijoitusten sijoitukset.

Suomea ei yrityksen kotipaikaksi edes harkittu, vaikka Suomi saa Saarniolta kiitosta osaajien määrästä. Myös Zippie on rekrytoinut Suomesta.

”Tämä on suomalaisittain vähän rankkaa, mutta en pidä Suomea hyvänä yrittäjäympäristönä. Suomessa ei ole tehty yrittämisen kehittämiseen tähtääviä toimenpiteitä moneen vuoteen. Suomessa on ollut Business Finland, jota olen suorastaan ylistänyt aikaisempina vuosina, mutta sen kehityssuunta ei ole ollut yrittäjän näkökulmasta positiivinen.”

Business Finlandin toiminnassa on Saarnion mukaan heikentynyt erityisesti kyky arvioida hankkeita ja käsitellä niitä tehokkaasti.

”Minä uskon, että me emme ole varmaan ainoita, jotka on kokeneet näin. Me emme kuitenkaan ole tukia hakemassa.”

Suomessa kärsitään silti alkuvaiheen rahoituksen puutteesta.

”Suomen oma pääomasijoituskenttä on aika ohut ja mun oman mielipiteen mukaan, että ei kovin kansainvälinen myöskään. Eli kovin helposti suomalainen yhtiö joutuu lähtemän kansainvälisesti hakemaan sitä rahoitusta.”

Suomen säännöksissäkin olisi parannettavaa.

”Suomen viranomaissuhtautuminen kaikenlaiseen uuteen on tällä hetkellä erittäin nihkeää. Mitä tahansa uutta esitellään, se kohtaa vastustusta. Lohkoketjuteknologia on yksi. Mielestäni toinen merkille pantava alue on hyväntekeväisyysinnovaatiot. Hyväntekeväisyysinnovaatioiden osalta Suomen lainsäädäntö ja viranomaiskriteerit ovat samalla tasolla kuin Pohjois-Korea ja Kuuba.”

LUE MYÖS:

Yhtenä ratkaisuna Saarnion mielestä olisi Suomeen luotava oma Singaporen mallin mukainen pitkän aikavälin kansainvälistymisstrategia, jossa keskityttäisiin muutamaan maahan, joihin Suomella on luonteva yhteys. Yritysten tulisi myös lähteä maailmalle suurempina ryhminä kyseisen pitkäaikaisen ohjelman puitteissa.

”Olen aina ollut itse vähän yllättynyt siitä, miten Suomen poliittinen hallintomalli halutaan pitää erillään liiketoiminnan intresseistä. Ainakin minä olen itse kokenut sen niin verrattuna niihin maihin, joissa olen itse toiminut.”