Wuhanin koronavirus, viralliselta nimeltään Covid-19, herättää villejä spekulaatioita maailmalla. Maailman terveysjärjestö WHO:n neuvonantajana toimiva Ira Longini on esittänyt hurjan arvion viruksen leviämisestä: jopa kolmannes maailman väestöstä voisi saada tartunnan.

Asiasta kertoi tietotoimisto Bloomberg, joka haastatteli Longinia WHO:n päämajassa Genevessä.

Longini on epidemiologi ja biostatistikko. Longini on erikoistunut muun muassa tarttuvien tautien hallintaa. Hänen tieteelliset artikkelinsa ovat käsitelleet ebolaa, influenssan leviämistä ja pandemioita.

Longinin esittämä laskelma perustuu tietoihin, joiden mukaan jokainen tartunnan saanut levittää tautia kahteen tai kolmeen muuhun ihmiseen. Tartunnan saaneiden löytämistä vaikeuttavat testien hitaus ja monessa tapauksessa varsin lievät oireet.

Longinin mukaan joka kolmas maailman ihminen saa tartunnan, vaikka tartuntojen leviäminen puolittuisi. Tämä tarkoittaisi yli 5,2 miljardia ihmistä.

Lontoon Imperial Collagen tutkijat ovat puolestaan arvioineet, että Hubein maakunnassa, missä myös Wuhanin kaupunki sijaitsee, testejä tehdään ennen kaikkea suhteellisen vakavista oireista kärsiville.

Useat tapaukset ovat varsin lieviä. Tutkijoiden mukaan 19:sta tartunnan saaneesta vain yksi testataan. Näiden ihmisten joukossa riski kuolla on lähes yksi viidestä.

Tartunnan saaneita ja tautia levittäviä olisi siis paljon enemmän kuin kiinalaisten antamat viralliset luvut kertovat.

Imperial Collagen tutkijat laskevat, että Wuhanissa oli muutama päivä sitten 144 000 tartunnan saanutta. Imperial Collage on maailman kymmenenneksi arvostetuin yliopisto. Luku on lähes sama, johon joukko kiinalaisia tutkijoita päätyi The Lancetissa aiemmin julkaistussa tutkimuksessa.

Kiinan ulkopuolelle matkustaneiden, Covid-19-positiivisten riski kuolla on 1,2-5,6 prosenttia. Tutkijoiden mukaan kaikkien tartunnan saaneiden riski kuolla on alhaisempi, eli yksi prosentti.

Mikäli kaksi kolmannesta ihmisistä saa tartunnan on kuolleita siis 52 miljoonaa.

Luvut ovat pelkkiä arvioita. Kuolleisuusriskin, eli case fatality ration (crf) arvioiminen on hyvin vaikeaa. 2009 maailmaa kiersi uudenlainen H1N1pdm09 -niminen virus. Laaja meta-anlyysi kävi läpi arvioita taudin crf-luvusta. Ne vaihtelivat 77 tutkimuksessa alle promillen kymmenyksestä jopa 10 prosenttiin.

Lisäksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos totesi tällä viikolla, että Kiina voi saada epidemian aisoihin.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kehotti aiemmin Talouselämän haastattelussa suhtautumaan varauksella erilaisiin laskelmiin.

”Tietoja on kerätty vasta vähän yli kuukauden verran ja datassa on paljon puutteita. Kun yksityiskohtia puuttuu ei kaikkea kannata ottaa totena.”

Hän myös muistuttaa, ettei lääketieteessä yksi tai kaksi tutkimusta riitä.

Lisäksi kiire voi johtaa helposti hutilointiin tehtyjen tutkimusten arvioinnissa ja akuutti tilanne madaltaa julkaisukynnystä.

Oikaisu: Artikkeliin tehty oikaisu kello 17.30. Ira Longinin arvion mukaan kaksi kolmannesta saa tartunnan, ei yksi kolmannes. Tällöin kuolleita olisi 52 miljoonaa.