Hallitus alkaa käydä työmarkkinajärjestöjen kanssa keskusteluja siitä, miten valtava joukko suomalaisia koulutetaan uudelleen vastaamaan jatkuvassa muutoksessa olevia työmarkkinoita.

Osaavan työvoiman saatavuus on yksi keskeisistä esille nousevista kysymyksistä tämän kevään kehysriihessä, jossa hallitus tekee päätöksiä valtion tulevista menoista ja tuloista.

Taustalla on näkemys, jonka mukaan miljoona suomalaista pitäisi kouluttaa uudelleen tulevan kymmenen vuoden aikana.

Hallituksessa on huolta siitä, että ammattitaitoisesta henkilöstöstä on monissa yrityksissä puutetta samaan aikaan, kun monessa kunnassa työttömyysprosentti on edelleen pitkälle yli kymmenen prosenttia .

Asiaa on pitänyt esillä muun muassa Suomen yrittäjät. Järjestön mukaan yli puolessa pk-yrityksistä henkilökunnan saatavuus joko estää tai rajoittaa yrityksen kasvua. Ongelma on paha etenkin Varsinais-Suomessa, pääkaupunkiseudulla ja Pohjanmaalla.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tapaa työmarkkinajärjestöjen johtajia uudelleen kouluttamisen tiimoilta jo lähiaikoina. Pohdinnan alla on, miten tämä kouluttaminen rahoitetaan.

Tavoitteena on muun muassa se, että kaikilla suomalaisilla olisi vähintään toisen asteen koulutus. Tämä koulutus voitaisiin toteuttaa myös työn ohessa.

Koulutus on tällä viikolla vahvasti esillä suomalaisessa poliittisessa keskustelussa, koska oppositio on tehnyt koulutuksen tasa-arvosta välikysymyksen ja hallitus vastaa siihen eduskunnassa huomenna. Välikysymys on suoraan koulutukseen liittyen jo neljäs tämän vaalikauden aikana.

Teema on iso myös eduskuntavaalien 2019 jälkeistä hallitusta koskien.

–Kun seuraavan kerran käydään hallitusneuvotteluita, niin on aivan varma asia, että koulutus on iso asia, jonka kohdalla ei enää puhuta leikkauksista vaan isoista satsauksista, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi Uuden Suomen haastattelussa. Aalto on nyt käsittelyssä olevan välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja.

LUE MYÖS:

10 kertaa nopeampi 5G tulee Suomeen jo 2019? HD-elokuva kännykkään 2 sekunnissa

Käräjäoikeus: Kotietsintä HS-toimittajan kotiin ei ollut laiton – poliisi saa pitää takavarikoidut esineet

Raportti: Ruoka-apua seksiä vastaan – YK:n apua jakavat miehet hyväksikäyttävät naisia Syyriassa