Kauppariitojen aika saattaa jatkua vielä pitkään, sanoo Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila. Jos näin käy, vaikutukset yritysten toimintaan ovat suuret.

"Olen ollut liike-elämässä 1970-luvun lopulta. Siitä lähtien aina toissavuoteen saakka elimme vapaakaupan, globalisaation ja laajentuvien mahdollisuuksien aikaa, jossa on sovitut pelisäännöt. Nyt puolentoista viime vuoden aikana on käännytty melkein 180 astetta taaksepäin”, sanoo Jorma Ollila.

”Kauppariitojen aika sisältää varjonyrkkeilyä, ohareita ja yrityksiä siirtyä johonkin uuteen tasapainoon. Tämä voi kestää pitkäänkin, koska yhteiset instituutiot kuten WTO ja YK eivät ole kovin vahvoja.”

Olemmeko pitkän taloudellisen laskukauden kynnyksellä?

”Se jää nähtäväksi. 1990-luvulta alkoi poikkeuksellinen kasvujakso, jota globalisaatio edisti vahvasti. Jos nykyinen epävarmuus jatkuu pitkään, sen kielteinen vaikutus voi olla merkittävä.”

Kyse on Ollilan mukaan Trumpista ja brexitistä, mutta myös maahanmuuton aiheuttamista paineista, eri maanosien välisistä jännitteistä, jotka purkautuvat uudella tavalla. Kyse on poliittisen järjestelmän kriisistä monissa länsimaissa ja vahvojen johtajien kaipuusta.

”Olimme pitkään idealistisia ja uskoimme, että kehitys kohti demokratiaa on maailmassa hallitseva piirre. Olemme selvästi kääntyneet uudelle uralle. Tämä näkyy nyt geopolitiikassa, taloudessa sekä kansalaisten ja yritysten elämässä”, Ollila sanoo.

Ollila näkee ilmassa vaaran merkkejä. Jo parikymmentä vuotta yritykset ovat pystyneet tehostamaan toimintaansa tekemällä asioita siellä, missä se on fiksuinta.

Tuotteiden ja palvelujen osia on voinut liikuttaa maasta toiseen, ja investoinnit on kannattanut suunnata sen mukaan. Nousevat tullimuurit uhkaavat tuhota tämän.

”Globaalit arvoketjut ovat johtaneet vahvempaan talouskasvuun, koska tuotanto ja teknologian kehitys voivat sijoittua vapaasti sinne, missä ne voidaan tehokkaimmin toteuttaa. Hyvinvointihyödyt ovat kiistattomat”, Ollila sanoo.

”Nyt kauppariidoista on tullut normi, mutta ne ovat samalla hyvin ennakoimattomia. Yritysten pitää jatkuvasti miettiä, mikä on se mahdollisten yllätysten lista, mitä voi tapahtua ja miten se vaikuttaa tuotantoon, vientiin ja tuontiin.”

Monet optimistit sanovat, että eiväthän nykyiset kauppariidat vielä oikeastaan näy talouden kasvuluvuissa lainkaan. Esimerkiksi heinäkuussa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennusti yhä maailman talouden kasvavan ensi vuonna 3,9 prosenttia.

Ollilan mielestä vielä on liian aikaista vetää henkeä helpotuksesta.

”Näemme kauppariitojen todelliset vaikutukset vasta vuoden kahden päästä, eikä niitä ole helppo ennakoida.”

Lue Jorma Ollilan haastattelu kokonaan Talouselämästä.