Espoolainen olutkauppa Pien sulkee ovensa tänään torstaina. Yrittäjien mukaan lopettamisen takana on uuden alkoholilain säädös, johon myymälä ottaa kantaa jakamalla hautajaisissaan ilmaista ruisleipää asiakkailleen.

”[Päivän] 50 ensimmäistä asiakasta saavat ruisleivän Suomen alkoholilainsäädännön kunniaksi”, Pien Espoo kertoi sosiaalisessa mediassa.

Myös Helsingissä toimiva yhtiö kertoi Espoon-myymäänsä sulkemisesta jo aiemmin joulukuussa.

”Paljon mukanaan positiivista tuoneen Suomen alkoholilainsäädäntöuudistuksen mukana tiukkeni kuitenkin tulkinta siitä, kuinka paljon elintarvikemyymälä saa myydä alkoholia. Laissa sanotaan, että alkoholia myyvässä myymälässä täytyy pitää valikoimaa elintarvikkeita tarjolla. Sillä, valitseeko asiakas elintarviketta vai alkoholia, ei ollut merkitystä. Muutoksen jälkeen vähintään puolet myynnistä täytyy tulla elintarvikkeista. Eli siis: Jos haluat myydä 5€ oluen, pitäisi kylkeen aina myydä viisi euron ruisleipää”, Pien kertoi päivityksessään.

”Sitten se alkoholi muuttuu erilaiseksi tuotteeksi, jotenkin paremmaksi ja terveellisemmäksi? Me ei vielä keksitty miksi.”

Olutmyymälässä tuloista yli puolet tulee arvattavasti alkoholin myynnistä, eikä Pien löytänyt riittävää ratkaisua elintarvikemyynnin lisäämiseksi.

”Valitettavasti ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kuitenkin tämän laittomaksi muuttuneen liikkeemme sulkeminen.”

Yhtiön Helsingin-myymälässä tapahtuu myös anniskelua, jolloin siihen sovelletaan anniskeluravintolan sääntelyä ja se pystyy jatkamaan toimintaansa. Pien kiittääkin viranomaisia siitä, että uusi alkoholilainsäädäntö mahdollisti alkoholin ulosmyynnin ravintoloista ja siten Helsingin-kaupan toimimisen, vaikka sama laki johtikin Espoossa eri lopputulokseen.

Helsingin Sanomat kertoo, että Pien ei ryhtynyt taistoon viranomaisia vastaan eikä ollut yhteydessä esimerkiksi Aviin. Yhtiöstä kerrotaan lehdelle, että lopettamisesta päätettiin viranomaisten julkisuuteen antamien tietojen perusteella.

”Uuden lain myötä pidettiin tiedotustilaisuuksia, joissa annettiin ymmärtää, että puolet saa olla [alkoholimyyntiä] ja siitä ei paljon liikuta”, sanoi Pien-kaupan perustaja Erkki Häme Iltalehdelle aiemmin.

Alkoholilain mukaan vähittäismyyntilupa voidaan myöntää ”monipuolista valikoimaa päivittäin tarvittavia elintarvikkeita -- myyvälle hakijalle, jos alkoholijuomien myynnin osuus elinkeinotoiminnassa ei ole selvästi muiden elintarvikkeiden myynnin osuutta suurempi”. Lain rajoite ei sido panimoiden yhteydessä toimivia oluen ulosmyyntimyymälöitä.

LUE MYÖS:

”Eihän kuka tahansa voi ostaa olutta kaupasta nytkään” – Kaupan liitossa aloittava ex-pääministeri ihmettelee Alkon monopolin perustelua

Nyt on kyse Alkon monopolista: ”Myös väkevien alkoholijuomien markkina vapautuisi”, pelkää päihdejärjestö