Hollanti voitti viime vuonna jalkapallon MM-kisoissa pronssia. Se murskasi alkulohkossaan Espanjan 5-1 ja pronssiottelussa Brasilian 3-0.

Jos joku olisi MM-kisojen pronssipelin jälkeen sanonut, ettei Hollanti selviydy 2016 EM-kisoihin, olisi tällaiselle ennustajalle naureskeltu. Tämä ihme kuitenkin toteutui. Hollanti jäi karsintalohkossaan neljänneksi, eikä päässyt edes jatkokarsintoihin.

Hollannin karsintaurakka päättyi surkeaan 2-3 –tappioon lohkovoittaja Tshekille. Kuin symboliksi Hollannin surkeudelle puski supertähti Robin van Persie Tshekin voittomaalin omiin.

Louis van Gaal jätti Hollannin maajoukkueen MM-kisojen jälkeen siirryttyään Manchester Unitediin. Tilalle pestattiin Guus Hiddink, joka oli valmentanut Hollannin MM-neloseksi 1998 ja Etelä-Korean samaan saavutukseen 2002.

Hiddinkin komennossa Hollanti pelasi karsinnoissa viisi ottelua, joista voitti kaksi, hävisi kaksi ja pelasi yhden ottelun tasan. Viime maaliskuussa Hiddink erosi 1-1 päättyneen Turkki-ottelun jälkeen.

Hiddinkin korvaajaksi pestattiin entinen Ajax-legenda Danny Blind. Hänen johdollaan Hollanti hävisi Islannille, Turkille ja Tshekille. Voitot Latviasta ja Kazakstanista eivät riittäneet.

Hollannin pelaajalegenda Johan Cruyff totesi Tshekki-pelin alla, että Hollannin peli on kivuliasta katsottavaa. Se oli omanlaistaan kannustusta kriittisillä hetkillä. Jari Litmanen ei kommentoinut vastaavaa Suomen maajoukkueesta.

Futishullussa Hollannissa syyllisten päitä vaaditaan nyt vadille. EM-kisoihin pääsee nykyään 24 joukkuetta, eikä Hollanti ole joukossa mukana. Maan pelaajalistaa tarkastellessa rämpiminen on hämmästyttävää.

EM-karsintojen alkusarjat vietiin tiistaina päätökseen. Lohkovoittajina kisoihin etenivät Tshekki, Belgia, Espanja, Saksa, Englanti, Pohjois-Irlanti, Itävalta, Italia ja Portugali. Lohkokakkosina kisapaikan saivat Islanti, Wales, Slovakia, Puola, Sveitsi, Romania, Venäjä, Kroatia ja Albania.

Turkki eteni EM-kisoihin parhaana lohkokolmosena. Ranska saa automaattisen paikan kisajärjestäjänä.

Jatkokarsinnassa neljästä viimeisestä kisapaikasta kilvoittelevat Unkari, Ukraina, Norja, Tanska, Ruotsi, Irlanti, Bosnia-Hertsegovina ja Slovenia. Mikäli Suomi olisi voittanut toisen ottelunsa Unkaria vastaan, olisi Suomi mukana jatkokarsinnoissa.

Suomi oli EM-karsintojen heikoin Pohjoismaa.