Presidentti Sauli Niinistön ja entisen presidenttiehdokkaan Paavo Väyrysen (kesk.) sekä ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) suhtautuminen Venäjään paljastuu heidän viime päivien puheidensa perusteella hyvin erilaisiksi. Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko arvioi tilannetta blogissaan ”jos Paavo Väyrynen olisi Suomen presidentti…”.

–Onko varjoihin syntynyt jo Väyrysen-Tuomiojan linja? Huusko kirjoittaa.

Väyrynen pohti keskiviikkona, kuinka Ukrainan kriisiin voitaisiin löytää rauhanomainen ratkaisu. Hänen mielestään keskeistä kriisin ratkaisemiseksi olisi selvittää Krimin ja Itä-Ukrainan valtiollinen asema.

–Ukrainan kriisissä ratkaisuksi voisi tulla Krimin itsenäisyyden osittainen palautuminen ja sen muuttuminen Puerto Ricon kaltaiseksi itsehallintoalueeksi, jolla olisi omat valtiolliset rakenteet. Donbassista voisi puolestaan tulla Ukrainaan kuuluva autonominen alue, Väyrynen kirjoitti Puheenvuoron blogissaan.

Väyrynen ehdotti, että Krimin alueella voisi olla Puerto Ricon mallin mukainen oma kansalliskaarti, mutta sen ulkoisesta turvallisuudesta vastaisi Venäjä.

Huusko kuvailee Väyrysen blogia ”itäisen naapurimaamme laajentumishaluja jossain määrin ymmärtävänä”. Hän korostaa, että Väyrysen linja eroaa selkeästi presidentti Niinistön linjasta.

–Eli jos presidenttiehdokas Väyrynen olisi valittu vuonna 2012 Suomen johtoon, olisi Suomen linja Ukrainan sodan suhteen väyrysläinen, joka voisi olla melko eri asia kuin että se on nyt niinistöläinen, Huusko kirjoittaa.

Niinistö tuomitsi Venäjän toimet Ukrainassa jyrkästi uudenvuodenpuheessaan.

–Tuomitsimme Venäjän suorittaman laittoman Krimin valtauksen heti sen tapahduttua sekä sitten Venäjän toiminnan Itä-Ukrainassa.

Väyrynen pyrkii eduskuntaan keskustan listoilta, ja hän on kertonut haluavansa Suomen ulkoministeriksi. Keskusta on galluptulosten mukaan Suomen suurin puolue, joten Väyrysellä on mahdollisuuksia ministeriksi.

–Ulkoministerinä Väyrysellä voisi olla kiusausta irrota muun ulkopoliittisen johdon yhteisestä rintamasta samalla tavalla kuin ulkoministeri Tuomioja teki viime vuonna EU:n Venäjä-pakotteiden kohdalla. Oppositiomies Väyrynen kun sattuu pitämään juuri ministeri Tuomiojan ulkopoliittisesta linjasta, vaikka muu hallitus ei häneltä juuri kehuja kerää, Huusko kirjoittaa.

Tuomioja (sd.) jätti EU-ministerivaliokunnan kokouksen pöytäkirjaan merkinnän, jonka mukaan Suomi voisi tarvittaessa vaikka yksin vastustaa uusien Venäjä-pakotteiden voimaantuloa.

Väyrynen kehui Tuomiojan toimintaa Ukrainan kriisin yhteydessä mallikelpoiseksi Helsingin Sanomien haastattelussa lokakuussa.