Eroakirkosta.fi:n tilastossa näkyy Homoillan hurja vaikutus.Kuva: Eroakirkosta.fi

Suomen kirkolla on edessään vallankumous, sanoo kirkon toimintaa pitkään seurannut tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava Uudelle Suomelle.

- Tulossa on räväkämpi vaihe. Tässä on kansannousun elementtejä, Halava sanoo.

Halavan mukaan Ajankohtaisen kakkosen Homoillan seurauksena tapahtuva joukkopako kirkosta ”on vasta alkusoittoa” vallankumoukselle, jossa kansalaiset ”ottavat kirkon takaisin itselleen”.

Kuulostaako ristiriitaiselta? Ehkäpä, mutta Halava huomauttaa:

- Tässä näkyy demokratian ja vaikuttamismahdollisuuksien vähyys. Vain eroamisella kirkosta voi tällä hetkellä vaikuttaa.

- Täytyy muistaa, että rakkauden vastakohta ei ole viha, vaan välinpitämättömyys. Tämä [joukkopako] osoittaa, että kirkko on edelleen tärkeä, kansa haluaa pysäyttää kirkon näkemään tilanteen.

Arkkipiispan kanta ”ei vaikuta”

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi eilen A-studiossa toivovansa, että kirkolliskokous hyväksyisi ohjeen rukouksesta rekisteröityneelle homoparille. Toisin sanoen kirkko virallisesti tunnustaisi homoparit, muttei kuitenkaan antaisi heille samoja oikeuksia kuin heteroille.

Tällaisella kompromissiratkaisulla on tuskin vaikutusta kirkosta eroamisiin, Halava katsoo. Homokysymys on muhinut kirkossa jo pitkään.

- Kirkko on pakoillut kannan ottamista asioihin. Mielummin vaietaan, toivotaan, että kysymys häipyy. Hankalat asiat pidetään suunnittelupöydillä. Ei sellainen mitenkään voi käydä päinsä tässä ajassa, Halava sanoo.

Kansa asettaa nyt kirkon selkä seinää vasten.

- Kirkon on nyt pakko tulla keskusteluun avoimesti mukaan.

Halavan mielestä kirkon suurin ongelma on se, ettei se osaa kommunikoida ihmisten kanssa. Seurakuntalaisten aloitteita ei huomioida, eivätkä edes kirkon omat työntekijät saa uudistuksiaan läpi. Esimerkeiksi uudesta kirkon toiminnasta Halava ottaa pop- ja metallimessut.

Halava myös ehdottaa, että kirkollisveroa maksaville tulisi antaa valtaa siihen, mihin heidän rahansa käytetään.

- Jos kirkollisveron käyttökohteet korvamerkittäisiin, että tiedettäisiin, mihin rahat käytetään.

Homoillassa kirkko näyttäytyi Halavan mielestä teologisesti vahvana, mutta sosiokulttuurisesti alkeellisena.

- Ei osata olla tässä ajassa ihmisten kanssa.

Marraskuussa järjestettävissä seurakuntavaaleissa vallankumous ei todennäköisesti vielä tapahdu, Halava kuitenkin sanoo.

- Vähän huolestuttaa se, että seurakuntavaalien ehdokkaiden keski-ikä on 51 vuotta. Vallankumousta ei ehkä vielä näissä vaaleissa tapahdu, mutta se on lähellä.

Kirkolliskokous päättää juuri ennen seurakuntavaaleja marraskuussa, laaditaanko seurakunnan työntekijöille ohje homoparien puolesta rukoilemisesta.

Seurakuntavaaleissa valitut uudet edustajat ovat mukana päättämässä, ketkä osallistuvat kirkolliskokoukseen, joka on kirkon ylin päättävä elin.